Kdybych dnes obsazovala „Vyššího přincipa‘, určitě by ho hrál Pepík Somr, říká rozhlasová režisérka Hana Kofránková

Josef Somr nebyl jen vynikajícím divadelním, filmovým a televizním hercem, ale vytvořil i desítky rolí v rozhlasových inscenacích. Pod mnohými je podepsána Hana Kofránková.

Rozhlasová režisérka Hana Kofránková pracovala se všemi možnými velkými hereckými jmény a pan Somr samozřejmě patřil mezi ně. Byla spolupráce s ním v něčem jiná než u ostatních herců? „To bylo vždy trochu dobrodružné, protože Pepík je snadno rozčilitelný. Na mě se ale nikdy dlouho nezlobil. Ale on opravdu, když se rozzlobí, tak to stojí za to,“ prozrazuje Hana Kofránková. „Přitom to byla taková ‚mísa citu‘ s krásným vztahem hlavně k rodičům,“ dodává.

Práci s Josefem Somrem si ale Hana Kofránková moc pochvaluje: „On je z gruntu fajn člověk. A je vlastně hrozně plachý. Taky velmi pracovitý a velmi poslušný herec,“ k čemuž s úsměvem dodává: „Ale musí se trošku taktizovat.“

V jakých rozhlasových rolích ho postrádá? „Celý život, co jsem ho znala, hrál takový odporný typy, takový slizáky. Přitom dneska, kdybych obsazovala ‚Vyššího principa‘, tak to dostane Pepík Somr,“ říká Hana Kofránková a dodává, že by byl výborný i jako Záhoř v Erbenovi.

Jak vzniká rozhlasová hra? A jsou rozhlasoví a dabingoví herci podobný těm, které svým hlasem ztvárňují? I o tom je řeč v rozhovoru na rozhlasové Pohovce Jožky Kubáníka z jara 2021, který byl natočen jako gratulace k narozeninám pro pana Josefa Somra.

Hana Kofránková

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Na pohovce Jožky Kubáníka najdete i na webu https://rozhl.as/Kubanik nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související