Kdo je jednou pozná, zamiluje si je. Chřibské kopce nejsou vysoké, ale plné zajímavých míst

V Chřibech naleznete velmi hodnotné lokality krajinářské i přírodovědné, romantická lesní zákoutí, skaliska, studánky, potoky, hluboká údolí i místa s dalekým rozhledem.

Chřiby nejsou příliš velké ani vysoké. Nejvyšší kopec Brdo má 586 m a rozloha celého pohoří je 335 km2. Jsou ale záhadné a mýtické. Toto označení jste určitě slyšeli už mnohokrát. Vymyslela ho parta kamarádů, která se na začátku druhého tisíciletí rozhodla, že bude tuto zeměpisně i historicky zajímavou oblast poznávat krůček po krůčku a své objevy zveřejní.

Výpravy a taky celou akci nazvala Expedice Chřiby. Díky nim se do té doby tak trochu přehlížené pohoří jakoby vylouplo z úkrytu a přilákalo turisty chtivé vidět ten nádherný kus přírody na vlastní oči a procházet místy, v kterých jsou znatelné stopy minulosti opředené pověstmi a bájemi.

Chřibské kopce nejsou sice vysoké, ale jsou výrazné, hodně členité, a z velké části porostlé krásnými bukovými lesy. Pod statnými listnatými stromy je velké množství pískovcových skal, které příroda vymodelovala do zvláštních tvarů.

Čtěte také

Mají svá jména a některé i záhadné příběhy. Nejznámější je Břestecká skála, Budačina, Kozel, Kazatelna a další. V lesích jsou i pravěká hradiska, památky z období Velké Moravy, zříceniny hradů Cimburk, Střílky, méně známý Ranšperk a hrad Buchlov.

Pevnost z 13. století stojí na jednom ze tří pahorků tvořících typické panorama Chřibů. Na druhém je kaple Barborka, říká se mu Modla, a třetí kopec se jmenuje Holý. Ten byl vyhlášen přírodní rezervací. Kromě vzácných rostlin a bukových porostů jsou na něm zbytky opevnění velkého pravěkého hradiska z přelomu doby bronzové a železné, podle archeologů je zřejmě největší na Moravě.

V Chřibech jsou skvělé klimatické podmínky, takže se tam daří taky orchidejím a jiným ojedinělým druhům. Květnaté louky nejsou pro oblast Chřibů právě typické, i proto byly zařazeny na seznam přírodních rezervací. Chráněných lokalit je v Chřibech několik, hlavní doménou jsou skály, ale najdou se i jiné pozoruhodnosti.

V obci Chabaně roste největší sekvojovec v Evropě. Koncem 19. století ho tam vysadil hrabě Zikmund II. Berchtold, přivezl ho z Kalifornie. Strom před lety zasáhl blesk a částečně ho poškodil. Dřevina se naštěstí vzpamatovala a roste dál.

Chřiby jsou v jihozápadní části Zlínského kraje. Velká část pohoří je v okresech Uherské Hradiště a Kroměříž, poslední vrcholky sahají až k Otrokovicím, a to už je zlínský okres. Pohoří je krásné v průběhu celého roku, listnaté stromy mu vytvářejí jedinečnou barvenou kulisu.

Spustit audio

Související