Hora opředená řadou legend a tajemstvími. Z Klášťova se stala ojedinělá lokalita v rámci celé Evropy

Klášťov je nejvyšší hora Vizovických vrchů. Tyčí se u obcí Vysoké Pole a Bratřejov ve Zlínském kraji. Hora je navíc opředena četnými legendami.

Hora Klášťov není jenom nejvyšším bodem Vizovické vrchoviny, je na ní také nejvýše položené pravěké hradiště na Moravě. Kopec je na hranicích katastrů obcí Vysoké Pole a Bratřejov na Zlínsku. Na jeho vrcholu je několik metrů vysoká skála známá jako Čertův kámen a kolem kopce je kamenný val.

Když se někde v horách objeví tak výrazná historická stopa, začnou lidé pátrat po jejím původu. O klášťovský násep se začali zajímat až koncem 19. století. Možná to bylo tím, že se málokdo odvážil vkročit do prostoru, o kterém kolovaly děsivé zkazky.

Vyprávělo se, že na Klášťově byl kdysi zámek nebo klášter. Proto se místu říká Zámčisko. Byly v něm sklepy s hromadou pokladů. Hlídali je hadi, štíři, taky divoký býk a černí psi se svítícíma očima. Na Čertově kameni, to je skála na vršku kopce, zase seděl černokněžník, měl psa a četl si v knihách.

Čtěte také

Traduje se, že moc neškodil, zato jeho zlatý „čagan“ to byl pěkný prevít. V poledne se objevil na jedli, a kdo se tam v tu chvíli odvážil jít, zabloudil a nemohl se dostat z hor. Musíte uznat, že takové zvěsti, a bylo jich mnohem víc, vzbudí pochybnosti i u odvážných. Hlavně v minulosti, kdy lidé věřili v nadpřirozené jevy.

Legendy spojené s Klášťovem zapisovali první badatelé. Ti další, v pozdějších letech, už začali území ohraničené kameny prohledávat. Jedni tvrdili, že jsou to pozůstatky z velkomoravského období, jiní přišli na to, že pocházejí až z pravěku. Velké odhalení přišlo až v našem století.

Hlavní průzkum vedl zlínský archeolog Jiří Kohoutek. Navázal na tzv. předběžný zjišťovací výzkum. Výsledky pátrání byly, jak později doktor Kohoutek napsal, šokující. Země vydala několik stovek železných předmětů z období Velkomoravské říše. Někde byly ve skupinách neboli v depotech, to je odborný výraz pro označení pokladu.

Při objevování Klášťova to poklady určitě byly, protože to byly zároveň jediné konkrétní důkazy o historii místa. Pod drobnohled se dostal také kamenný val. Rozbory stěn potvrdily, že spodní vrstva je z doby bronzové asi 900 let př. n. l. a horní pochází z období Velké Moravy. Areál byl podle znalců kultovním místem před příchodem křesťanství.

Z Klášťova se stala ojedinělá lokalita v rámci celé Evropy. Místem prochází naučná stezka věnovaná památce Jiřího Kohoutka, na jejích panelech jsou další zajímavosti o tajemné hoře.

Spustit audio

Související