Nová strážní věž s obranným valem. Archeoskanzen v Modré čekají výrazné změny

2. březen 2020 15:06

Zvuk motorové pily i nárazy pantoku na klíny se ozývají z archeoskanzenu v Modré na Uherskohradišťsku. Řemeslníci tam začali budovat nové palisádové opevnění.

Nové palisádové opevnění začali stavět řemeslníci v archeoskanzenu v Modré na Uherskohradišťsku. Dva metry vysoké opevnění se z původních sto šedesáti prodlouží na 400 metrů.

Čtěte také

Do konce dubna, kdy naplno začne nová sezona, tam vybudují také sedmimetrovou strážní věž s obranným valem. Českému rozhlasu Zlín to potvrdil nezávislý starosta Modré Miroslav Kovářík.

„Návštěvník se bude moci projít po bývalé hradbě a z části uvidí, jak složitě byly tyto hradby stavěny. Je to val, který je zpevněný dubovými dřevci, které jsou zapřené. Takže bude vidět, že dobývání takových starých hradeb nebylo vůbec jednoduché. Takže ukážeme, jak kdysi stavěli dokonce hradby, které tady byly okolo bývalého Veligradu, Starého města,“ uvedl Kovářík.

Za nové opevnění s věží obec zaplatí asi půl milionu korun.

Archeoskanzen Modrá - Velkomoravské sídliště středního Pomoraví se nachází nedaleko Uherského Hradiště na silnici Staré Město Velehrad. Je významným subjektem názorně osvětlující jednu z nejvýznamnějších etap našich národních dějin. Skanzen žije každodenním životem, naučnými představeními, programy, pokusnými tavbami kovů, výrobou keramiky, zemědělskou výrobou i neustále prováděným archeologickým výzkumem.

Spustit audio

Související