Jan Hřebejk psal Pelíšky několik let. Film byl díky tomu levnější, ale i vtipnější

Pelíšky jsou po řadu let stálou součástí štědrovečerního programu České televize. Jejich režisér Jan Hřebejk byl hostem v pořadu Na pohovce Jožky Kubáníka.

Je to už bezmála čtvrt století, co byl natočen nesmírně oblíbený a každoročně obrovských čísel sledovanosti dosahující film Pelíšky. Jejich režisér Jan Hřebejk už o nich za tu dobu rozdal prakticky nespočitatelné množství rozhovorů. Přesto mu dle jeho slov vůbec nevadí pozvání na ně přijímat dál, neboť prý téměř vždy mluví k jiným posluchačům, potažmo čtenářům.

Ve vánočním povídání s Jožkou Kubáníkem se kupříkladu dotýká toho, jak nápad natočit Pelíšky vůbec vznikal. Kamarády od prváku na gymnáziu Jana Hřebejka a Petra Jarchovského, scénáristu filmu, výrazně inspiroval spisovatel Petr Šabach, s kterým se dokonce osobně seznámili skrze tetu Jarchovského, respektive kamarádku Šabacha Jindřišku, předobraz stejnojmenné postavy.

Zároveň přitom Hřebejk navazoval na svou předchozí práci, z níž si bral zkušenosti. Na kontě měl již z hlediska ocenění velmi úspěšný filmový muzikál Šakalí léta, který však byl velmi drahý a prošel především díky obrovské velkorysosti producentů. Pelíšky tak chtěl tehdy zhruba 30letý režisér udělat jinak, především úsporněji.

„Naštěstí jsme Pelíšky psali několik let, během kterých jsme na nich pracovali. Základem byla knížka Hovno hoří Petra Šabacha a vzpomínky Petra Jarchovského na svoje prarodiče. A tím, jak jsme to psali, tak jsme to zlevňovali, protože pan Menzel nám poradil, že zajímavější jsou vlastně ti rodiče než ty děti,” vzpomíná Hřebejk.

„Takže my jsme škrtli nějaké věci a zjistili jsme, že je to opravdu spíš pohled teenagerů na ty rodiče a že ti rodiče tam mají mnohem vtipnější věci. Sesekali jsme to opravdu na ty komorní scény a najednou to začalo být nejenom levnější, ale i mnohem vtipnější,” dodává držitel tří Českých lvů.

Jožka Kubáník si s režisérem Pelíšků Janem Hřebejkem v pořadu Na pohovce povídali také o tom, kdo měl hrát původně roli Vilmy místo Emílie Vášáryové, proč váhal s obsazením Jiřího Kodeta do role Jindřicha Krause, jak Pelíšky vlastně vůbec získaly svůj název nebo proč se Hřebejk na Vánoce na Pelíšky nekouká.

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Na pohovce Jožky Kubáníka najdete i na webu rozhl.as/Kubanik nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.