Fajn kluk, který bránil slabší. Slavný herec Josef Abrhám ve vzpomínkách spolužáků z Kunovic

16. května 2022 zemřel ve věku 82 let Josef Abrhám. Poslechněte si, jak na něj vzpomínají jeho kamarádi z dětství, které prožil v Kunovicích na Uherskohradišťsku.

Proslavily ho role fešáků, svůdníků, lékařů nebo falešných vrchních. Divákům se ale do paměti asi nejvíc zapsal jako záletný doktor Blažej ze seriálu Nemocnice na kraji města.

Jaký byl jeden z nejpopulárnějších českých herců jako kluk? Na to zavzpomínali pro Český rozhlas Zlín jeho kamarádi z dětství v Kunovicích v roce 2019 při jeho osmdesátinách. „Byl to fajn kluk, takový zodpovědný,“ vzpomíná Růžena Tvrdoňová. „Vždycky se držel zpět, bránil slabší. Překvapilo mě velice, že se stal hercem,“ dodává další spolužák Josef Zábojník.

Josef Abrhám (* 14. prosince 1939 Zlín) byl manžel herečky Libuše Šafránkové, vnuk slovenského dramatika, prozaika a evangelického faráře Jozefa Hollého, synovec slovenského herce Martina Hollého st. a bratranec slovenského režiséra Martina Hollého ml.

Po dvou letech studia herectví na VŠMU v Bratislavě přešel na pražskou DAMU, kde absolvoval v roce 1962. Začínal v Divadle na Vinohradech, v téže době hostoval i na scéně Národního divadla. Po ukončení vojenské služby nastoupil do vznikajícího Činoherního klubu, se kterým je spjata stěžejní etapa jeho divadelní kariéry. Roku 1992 přijal angažmá v Národním divadle, nicméně po dvou letech odešel z divadla natrvalo.

Titulní a vděčné úlohy hrál v Kulovém blesku, komedii Vrchní, prchni!, rozverné Menzlově adaptaci Vančury Konec starých časů, v Žebrácké opeře, komedii Stůj, nebo se netrefím.

Jeho posledním natáčením byla cameo role svatého Josefa v pokračování pohádky Anděl Páně.

Ocenění

1980 – Cena za herecký výkon (Vrchní, prchni!)

1991 – Cena ministra kultury (Člověk proti zkáze)

1993 – Cena za herecký výkon (Šakalí léta)

2020 – Cena Thálie - Celoživotní mistrovství: činohra

Další osudy a příběhy zlínských rodáků a osobností naleznete ZDE.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.