Kroměříž je oblíbeným městem filmařů, točil se tu například Amadeus, Napoleon, Indiana Jones nebo Angelika

12. květen 2022

Kroměříž je město, které přitahuje domácí i zahraniční filmaře. Možnost zahrát si v komparzu a potkat známé české i zahraniční hvězdy tak mají místní poměrně často. Natočeno tu bylo už přes 30 filmových projektů.

Kroměříž je městem nádherných památek. V roce 1997 získala titul Nejkrásnější historické město České republiky a jeho největší skvosty, Arcibiskupský zámek, Podzámecká a Květná zahrada, byly o rok později zapsány na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Snad můžu tvrdit, že je rájem filmařů. Taky v něm od poloviny minulého století natočili více než tři desítky snímků.

Čtěte také

Nejslavnějším dílem je osmi Oscary oceněný film Amadeus Miloše Formana z roku 1984. Pro strhující dramatický příběh o geniálním skladateli si režisér vybral kouzelné prostory arcibiskupského zámku. Ve filmu se proměnily v sídlo rakouského císaře v Schönbrunnu. 10denní přítomnost zahraničního štábu v čele s Milošem Formanem a jeho dvorním kameramanem Miroslavem Ondříčkem v Kroměříži vzbudila velkou pozornost místních lidí. Někteří si ve filmu dokonce zahráli, protože režisér potřeboval celkem početný ansámbl dvořanů. Natáčení si nenechala ujít ani tehdejší státní bezpečnost, Forman v té době už žil v Americe.

Trezorový snímek Ucho, Requiem pro panenku, Třicet panen a Pythagoras, druhý díl komedie Dědictví, pohádky O princezně se zlatým lukem, Peklo s princeznou, seriály Četnické humoresky, Já, Mattoni nebo výpravný koprodukční pětidílný film Marie Terezie, to je jenom část českých snímků natočených v Kroměříži. Nejčastější lokací je zámek a zahrady.

Odehrával se tam i děj oblíbené pohádky Peklo s princeznou s Terezou Voříškovou, Petrem Nárožným a Jiřím Mádlem v hlavních rolích. Štáb musel řešit i pár technicky hodně náročných scén. Například pád královských dětí do rybníka v Podzámecké zahradě nebo slézání Terezy Voříškové ze střechy Rotundy v Květné zahradě. Nejkomičtější byla zřejmě situace, kdy se v prvním patře královského paláce objevil živý kůň s návleky na kopytech. Musel je mít, aby nepoškodil dřevěné historické parkety. Ve filmu samozřejmě vidět nejsou, ale podívaná to musela být vskutku k popukání. Při natáčení svatebního průvodu, v němž šlo přes šedesát komparsistů, se zase spustil obrovský liják.

Čtěte také

Kroměříž figuruje i v řadě zahraničních filmů. Natáčel se tam snímek Královská aféra o zakázané lásce, která změnila Dánsko a jeho historii, životopisný příběh o Ludwigu van Beethovenovi Nehynoucí láska, remake slavné Angeliky, americký snímek Mladý Indiana Jones, ale taky francouzský seriál Napoleon s Gerardem Depardieu. Filmaři využívají především historické centrum města, od Velkého náměstí přes přilehlé ulice až po areál psychiatrické nemocnice.  

Hezký den přeje Věra Hotařová

Spustit audio

Související