„Už si na ty průšvihy moc nevzpomínám,“ usmívá se člen klukovské party z Vlčnova. Vy je znáte z knihy i filmu

19. červenec 2021

Asi každý zná slavný film pro děti z poloviny 80. let minulého století Pětka s hvězdičkou, který se natáčel ve zlínském filmovém studiu. Postavy vycházejí z reálných osob – film je natočený podle scénáře Jiřího Jilíka, který do něj zahrnul své vzpomínky na učitelské působení na základní škole ve Vlčnově.

Díky filmu Pětka s hvězdičkou později vyšla i kniha Pět statečných, která zachycuje nejen klukovské rošťárny, ale i dění v obci v 70. letech.

„Už si tam na ty průšvihy moc nevzpomínám“ usmívá se Karel Chvilíček, který se stal předlohou pro jednoho z členů klukovské party. „Na každé škole byly průšvihy, dělali jsme to, co jsme dělali.“ Škola, ve které hráli čáru o peníze, už nefunguje, nyní je tam muzeum, knihovna a obchod. 

 „Figura učitele má jenom některé autobiografické rysy spíše v tom, jak jsem řešil konflikty s rošťákama, protože mě ti rošťáci ohromně bavili a já jsem se jim vždycky snažil nějak držet lať,“ vzpomíná autor knihy Jiří Jilík, který byl oním učitelem.

„Trend zážitků pochází skutečně z Vlčnova, kde jsem učil. Ale knížka není o Vlčnově. Epizod, které se odehrály jiným lidem a jinde, je tam více,“ říká autor. „Film je laskavý, knížka je jiná, satirická. Tam samozřejmě se někdo naštvat mohl a také vím, že se naštval. Měl jsem s tím malý soukromý problém,“ dodává.

Knížka později vyšla ještě jednou pod názvem U nás na Slovácku.

Jiří Jilík, autor knihy Pět statečných, která později vyšla i pod názvem U nás na Slovácku
Spustit audio

Související