Expedice Z101 zve na súdánské pivo. Receptura je stará přes 4 tisíce let, pít se ale prý nedá

25. únor 2022

„Tak tohle nepude,“ tak hodnotí kvalitu súdánského piva cestovatel Tomáš Vaňourek. V reportáži z putování Afrikou přibližuje jeho výrobu, složení i chuť.

V rámci objevování divokého súdánského severu Tomáš  Vaňourek narazil na místní výrobnu piva, což ho rozhodně nenechalo chladným už proto, že v Súdánu je prakticky prohibice a sehnat pivo je skutečně mimořádně náročné. V běžných obchodech nic takového není. Dlouho platilo, že zákaz pití alkoholu se vztahoval na úplně všechny lidi, co se pohybovali na území Súdánu, tento zákaz byl před dvěma lety zredukován a cizinci oficiálně alkohol mohou, ovšem o této změně nařízení zpravidla neví ani místní policie, která se neustále ptá a kontroluje, zda v autě Tomáš nemá alkohol. 

Poté, co ho pustili po čtyřech dnech z vězení a opravil auto, které armáda poničila, se tedy dostal k výrobně místního piva, které jako pivo příliš nechutná. Pro Súdán je typické, že všechno se sladí, tedy i pivo. „Káva bez cukru znamená, že dostanete kávu bez přidaného cukru, přičemž původní nápoj cukr už obsahuje. Nic naplat,“ doplňuje ke složení místních nápojů Tomáš.

Další jeho postřehy a autentické zážitky nabízíme v další z reportáží.

Dobrodruh Tomáš Vaňourek jede ve stopách cestovatelů Hanzelky a Zikmunda

Expedice Z101

Vše o cestě Expedice Z101 najdete na rozhl.as/ExpediceZ101, všechny reportáže si můžete pustit i v podcastových aplikacích mujRozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související