Expedice Z101 se znovu setkává s Georgem, pobyt v Súdánu „přežil“, v cestě ale pokračovat nemůže

24. červen 2022

Expedice Z101 se v Africe vrací na trasu cesty, kterou před více než 74 lety projeli cestovatelé Hanzelka a Zikmund.

Čtěte také

Expedice Z101 byla nepříznivými okolnostmi donucena zanechat speciál jménem George v súdánském Chartúmu. Po více než tříměsíčním průzkumu afrických ostrovů se tedy cestovatel Tomáš Vaňourek opět přesunul do Súdánu, aby zkontroloval George, vyzvedl papíry, které za rok na cestě propadly, a vrátil se do Česka, kde bude až do září pokračovat v přípravách na další postup.

Tomáš v Chartúmu zjišťuje, že klasicky nic nefunguje a George v garáži nejede, protože přestala fungoval baterka a elektrika. Tomu se mělo předejít tím, že místní měli od George klíče a slíbili, že jednou za čas ho nastartují právě proto, aby tato situace nenastala. Výsledek je, že to neudělal nikdo a Tomáš už teď ví, že první věc, kterou bude muset udělat po návratu do Súdánu, bude zprovoznění auta.

To znamená, že se nově stane i elektrikářem. Všechno ale mohlo být mnohem horší, protože jiná auta, která Tomáš před odjezdem vídával na ulicích, jsou evidentně ohořelá, takže George je alespoň fyzicky v pořádku.

Podrobnosti si poslechněte v už šedesáté reportáži z cest Expedice Z101.

Expedice Z101 – rok na cestách
Dobrodruh Tomáš Vaňourek jede ve stopách cestovatelů Hanzelky a Zikmunda

Expedice Z101

Vše o cestě Expedice Z101 najdete na rozhl.as/ExpediceZ101, všechny reportáže si můžete pustit i v podcastových aplikacích mujRozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související