Expedice Z101 končí ostrovní etapu, dostat se z Komor ale není jednoduché

10. červen 2022

Tomáš Vaňourek z Expedice Z101 v další z reportáží popisuje závěr její ostrovní etapy. Podaří se Tomášovi vůbec odletět z Komorských ostrovů? A co Expedici Z101 čeká dál?

Čtěte také

Ostrovní etapa Expedice Z101, která si na svých cestách Afrikou ‚odskočila‘ z trasy cestovatelů Hanzelky a Zikmunda, končí. Měla původně trvat dva měsíce a nakonec trvala tři a půl. Cestovatel Tomáš Vaňourek během svého ostrovního cestování nabídl reportáže z ostrovů Seychely, Mauricius, Rodrigues, Réunion, Mayotte a Komory.

Poslední dny Tomáš trávil na Komorách, přičemž poslední přesuny provázely opět komplikace.

V cestovatelském deníku Expedice Z101 jsme se dočetli: „Cesta mezi ostrovy na loďce byla spojena s tím, že kanystry plné jogurtu explodovaly uprostřed cesty na moři a posádka bárky, z níž polovina členů včetně Tomáše seděla na podlaze lodi a měla nohy na ulovených tuňácích, dostala bílou jogurtovou sprchu.

V kombinaci s horkem a rybím zápachem se jednalo o skutečně prekérní situaci, kterou ale nakonec Tomáš vyřešil tím, že kanystr s jogurtem zabezpečil banánem, který byl součástí zboží přepravovaného mezi ostrovy. Místní posádka pak obdivovala vynalézavost muže, který pochází ze země, kde není moře ani banány.“

V reportáži se ale Tomáš zaměřil spíše na komplikace s opuštěním Komor. Nutný PCR test provedený mladíkem ve zdravotnickém zařízení připomínajícím skládku, resp. hned vedle skládka byla, naštěstí dopadl dobře a Tomáš směl do letadla směr Hurghada. 

Proč Hurghada? Protože expedice se po více jak roce na cestě dostala skutečně na dno a aby bylo možné cestu dále rozšiřovat, je třeba rozšířit své schopnosti. A tak se Tomáš vydává na pár dní do Egypta, kde ho čeká další potápěčský výcvik. Na zážitky z něj se určitě můžete těšit v některé z dalších reportáží.

Dobrodruh Tomáš Vaňourek jede ve stopách cestovatelů Hanzelky a Zikmunda

Expedice Z101

Vše o cestě Expedice Z101 najdete na rozhl.as/ExpediceZ101, všechny reportáže si můžete pustit i v podcastových aplikacích mujRozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související