Expedice Z101 na ostrově Réunion odkrývá tajemství pěstování místní vanilky zvané „bourbon“
Expedice Z101 se další reportáží loučí s ostrovem Réunion. V ní vás slovem i fotografiemi vezme cestovatel Tomáš Vaňourek na vrchol činné sopky a prozradí, proč právě na tomto ostrově mají nejlepší a nejdražší vanilku na světě.
Čtěte také
Piton de la Fournaise je jedna z největších a nejaktivnějších sopek na světě. Sopečné erupce tu probíhají minimálně dvakrát ročně a staly se častým turistickým zážitkem na izolovaném ostrůvku Réunion, kam na svých cestách doputovali cestovatelé z Expedice Z101. A protože správný cestovatel se nebojí výzev a netradičních zážitků, část další reportáže natočil Tomáš Vaňourek na vrcholu této sopky a pořídil pro vás také snímek úchvatné vyhlídky z tohoto místa.
Reunion a vanilka
Z ostrova Réunionu, kam se můžete podívat alespoň zprostředkovaně díky reportážím Expedice Z101, pochází tajemství úspěšného pěstování vanilky, která dnes bývá v obchodech k dostání jako „bourbon“ – podle někdejšího názvu ostrova Île Bourbon. Jaké je? Opylovávají ji totiž ručně. Ze své domoviny ve Střední Americe se vanilkovník od počátku 19. století šířil do dalších tropických zemí. Rostlinám však chyběli přirození opylovači, což pro zahraniční pěstitele dlouho představovalo neřešitelný problém. Teprve v roce 1841 objevil dvanáctiletý réunionský otrok Edmond Albius způsob, jak tuto orchidej opylovat ručně. Metoda slouží dodnes a patří k důvodům, proč je exotické koření tak drahé.
Pokračování Expedice Z101 z ostrova Réunion můžete zažít i na vlastní uši v nabízené reportáži.
Expedice Z101
Vše o cestě Expedice Z101 najdete na rozhl.as/ExpediceZ101, všechny reportáže si můžete pustit i v podcastových aplikacích mujRozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.
Mohlo by vás zajímat
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.