Expedice Z101 na ostrově Réunion odkrývá tajemství pěstování místní vanilky zvané „bourbon“

13. květen 2022

Expedice Z101 se další reportáží loučí s ostrovem Réunion. V ní vás slovem i fotografiemi vezme cestovatel Tomáš Vaňourek na vrchol činné sopky a prozradí, proč právě na tomto ostrově mají nejlepší a nejdražší vanilku na světě.

Čtěte také

Piton de la Fournaise je jedna z největších a nejaktivnějších sopek na světě. Sopečné erupce tu probíhají minimálně dvakrát ročně a staly se častým turistickým zážitkem na izolovaném ostrůvku Réunion, kam na svých cestách doputovali cestovatelé z Expedice Z101. A protože správný cestovatel se nebojí výzev a netradičních zážitků, část další reportáže natočil Tomáš Vaňourek na vrcholu této sopky a pořídil pro vás také snímek úchvatné vyhlídky z tohoto místa.

Pohled z vrcholu sopky Piton de la Fournaise

Reunion a vanilka

Z ostrova Réunionu, kam se můžete podívat alespoň zprostředkovaně díky reportážím Expedice Z101, pochází tajemství úspěšného pěstování vanilky, která dnes bývá v obchodech k dostání jako „bourbon“ – podle někdejšího názvu ostrova Île Bourbon. Jaké je? Opylovávají ji totiž ručně. Ze své domoviny ve Střední Americe se vanilkovník od počátku 19. století šířil do dalších tropických zemí. Rostlinám však chyběli přirození opylovači, což pro zahraniční pěstitele dlouho představovalo neřešitelný problém. Teprve v roce 1841 objevil dvanáctiletý réunionský otrok Edmond Albius způsob, jak tuto orchidej opylovat ručně. Metoda slouží dodnes a patří k důvodům, proč je exotické koření tak drahé. 

Pokračování Expedice Z101 z ostrova Réunion můžete zažít i na vlastní uši v nabízené reportáži.

Dobrodruh Tomáš Vaňourek jede ve stopách cestovatelů Hanzelky a Zikmunda

Expedice Z101

Vše o cestě Expedice Z101 najdete na rozhl.as/ExpediceZ101, všechny reportáže si můžete pustit i v podcastových aplikacích mujRozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související