Expedice Z101 objevila Modrého Mauricia a první zvláštnosti ostrova Réunion

29. duben 2022

Tomáš Vaňourek s Lindou Piknerovou vstoupili do dalšího roku trvání Expedice Z101. Ta cestuje ve stopách Jiřího Hanzelky a Miroslava Zikmunda, aktuálně však prochází nadstavbovou ostrovní etapou. Dnes se spolu s cestovateli podíváme na Mauricius a přemístíme na další ostrov – La Réunion.

Čtěte také

Další reportáž z Expedice Z101 mapuje poslední týden na Mauriciu a přesun směr La Réunion. V hlavním městě Mauriciu Port Louis navštívil cestovatel Tomáš Vaňourek muzeum Blue Penny, kde se nachází snad neslavnější a pro laickou veřejnost jistě nejznámější známka světa - legendární Modrý Mauricius a její „sestra“ Červený Mauricius. Jednalo se o první poštovní známky britského impéria vydané mimo území samotné Velké Británie, obě byly v nákladu 500 kusů. Na první sérii bylo napsáno POST OFFICE, na těch dalších byl již název POST PAID a jejich hodnota je mnohonásobně menší. Říká se, že za jejich vznikem stál starý poloslepý hodinář, který byl roztržitý a tak místo POST PAID napsal POST OFFICE, ale to je jen pověst, která není pravdivá. Obě varianty známek v nepoužitém stavu jsou v muzeu. Vůbec nejvzácnější je kombinace na tzv. Obálce z Bordeaux, kde je vedle sebe nalezeny modrý a cerveny. Dodnes se zachovalo 15 červených a 12 modrých. 

Další zajímavosti přidává Tomáš v reportáži a dozvíte se také jeho nejzajímavější dojmy a postřehy při vstupu na další z místních ostrovů – Réunion, což je jeden ze čtyř zámořských departementů Francie.

Dobrodruh Tomáš Vaňourek jede ve stopách cestovatelů Hanzelky a Zikmunda

Expedice Z101

Vše o cestě Expedice Z101 najdete na rozhl.as/ExpediceZ101, všechny reportáže si můžete pustit i v podcastových aplikacích mujRozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související