Expedice Z101 je na cestách po Africe už rok. Co plánuje dál?

22. duben 2022

22. dubna 2022 je to přesně rok, co se Expedice Z101 ve speciálu jménem George vydala po stopách první cesty Jiřího Hanzelky a Miroslava Zikmunda. Jako posluchači Českého rozhlasu Zlín máte jedinečnou možnost být společně s Tomášem Vaňourkem a Lindou Piknerovou na cestě plné dobrodružství a poznání také.

22. duben 2021. To byl den, kdy ze Zlína odstartovala Expedice Z101 na své cesty po Africe. Bylo to přesně sedmdesát čtyři let po první cestě legendární cestovatelské dvojice Hanzelka – Zikmund. Díky reportážím Českého rozhlasu Zlín můžete zažívat všechna dobrodružství Tomáše Vaňourka a Lindy Piknerové i vy. Dnes nás čeká trocha vzpomínek, ale hlavně spousta odhodlání.

Rádi připojujeme nejen další reportáž, ale i vzkaz od Lindy a Tomáše:

Čtěte také

„Můžeme oba říci, že po roce cesty jsme na jejím začátku. Afrika nám ukázala, že je kontinentem, na který člověk nemůže být připraven a kilometry na cestě jsme dávno přestali počítat. Měli jsme touto dobou být v jižní Americe a jsme pořad v Africe a zbytek roku budeme. Trápí nás to? Ani omylem. Tohle je totiž cesta, na kterou se člověk vydá jednou za život a ukazuje nejen, jak se mění svět, ale také to, jak se měníme my. 

Není to snadné a mnohdy si lezeme na nervy, ale naštěstí nás z toho vždy vysvobodil smysl pro humor. Když je nejhůř, nalije mi například Tomáš ráno v šest skleničku octa a já v naději, ze je to víno a povzbudí mě před náročným dnem, ji do sebe kopnu tak, že mi tečou slzy. Anebo vím, že Tomáš nesnáší můj kartáč na záda, který má víc jak půl metru, a proto ho všude vozím. Mám zákaz ho vozit kamkoliv, takže ho pro jistotu balím jako první. Covid, který Tomáš dostal měsíc po přeočkování, malárie, u které mi tvrdil, že to malárie není, takže jsem věděla, ze to určitě malárie je, to jsou jen drobnosti, které dotváří celkový kolorit naši cesty. Zpátky to nejde a můžeme jen dopředu.

Děkujeme všem našim partnerům za podporu, protože bez ni by to nešlo a jsme všem nesmírně zavázani. A slibujeme, že budeme pokračovat.

Linda a Tomáš“

Dobrodruh Tomáš Vaňourek jede ve stopách cestovatelů Hanzelky a Zikmunda

Expedice Z101

Vše o cestě Expedice Z101 najdete na rozhl.as/ExpediceZ101, všechny reportáže si můžete pustit i v podcastových aplikacích mujRozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související