Cestovatele Hanzelku a Zikmunda bude na ostrově Rodrigues desítky let připomínat želva Hanzik, pojmenovala ji tak Expedice Z101

8. duben 2022

Hlavním posláním Expedice Z101, která je na cestách po Africe už od dubna 2021, je následovat první cestu Jiřího Hanzelky a Miroslava Zikmunda, ale také šířit po světě povědomí o těchto dvou našich slavných cestovatelích. To se podařilo i při zastávce na dalším africkém ostrově.

Rodrigues je malý ostrov, který patří k Mauriciu, má ale svou autonomii a žije tady asi 40 tisíc lidi. A právě Rodrigues byl další zastávkou cestovatelů Lindy a Tomáše z Expedice Z101 při poznávání Afriky.

Ostrov obývají převážně kreolci, je tu také ale kolem 30 procent bělochů. Mluví se skoro výhradně francouzsky resp. kreosky. Na ostrově je želví rezervace pojmenovaná po Françoise Leguatovi. A právě tady zanechala Expedice Z101 stopu, která by mohla i více jak 100 let připomínat legendární české cestovatele Hanzelku a Zikmunda.  Expedice Z101 totiž v této rezervaci adoptovala mládě želvy, které dala jména Hanzik, což je ve zkratce příjmení Hanzelky a Zikmunda. Unikátní je na této aktivitě i to, že jde o první želvu, jejíž adoptivní rodiče jsou z Česka.

Více už prozradí v další z reportáží cestovatel Tomáš Vaňourek.

Dobrodruh Tomáš Vaňourek jede ve stopách cestovatelů Hanzelky a Zikmunda

Expedice Z101

Vše o cestě Expedice Z101 najdete na rozhl.as/ExpediceZ101, všechny reportáže si můžete pustit i v podcastových aplikacích mujRozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související