Doma mi vyprávění pohádek nejde, říká herec Josef Dvořák, jehož hlasem mluví například Maxipes Fík

Herec Josef Dvořák má už nejen vnoučata, ale už i pravnoučátka. Dalo by se očekávat, že jako herec a známý vypravěč by u nich měl mít úspěch s vyprávěním pohádek. On sám říká, že opak je pravdou. Potvrdil to i rozhovoru v pořadu Na pohovce Jožky Kubáníka.

Úspěch animovaných pohádek a zejména Večerníčků je postaven nejen na ději a grafické podobě, ale také na hlasu vypravěče. Jedním z nejznámějších a nejlepších je herec Josef Dvořák, který byl hostem povídání na rozhlasové pohovce právě na téma Večerníčky.

V rozhovoru vzpomíná například na Maxipsa Fíka. Jeho hlas prý vznikl díky únavě pana Dvořáka na castingu, kterou si způsobil předchozím bouřlivějším večírkem. Nezapomenutelné jsou také hlasy Králíků z klobouku Boba a Bobka, jejichž hlasy technici mírně zrychlili.

Jeho hlasem mluví ve večerníčcích i koťata, včelí medvídci nebo beránek. Cíl namlouvat animovaná zvířátka v tom ale podle pana Dvořáka nikdy nebyl, jde spíše o náhodu.

Na rozdíl od diváků a posluchačů Josef Dvořák podle vlastních slov nemá s pohádkami úspěch u svých vnoučat a pravnoučat. Přikládá to faktu, že si příliš nepamatuje děj a na to jsou děti háklivé. 

Poslechněte si milé pohádkové povídání s Josefem Dvořákem, ze kterého je znát, že Večerníčky namlouval a namlouvá opravdu s láskou.

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Na pohovce Jožky Kubáníka najdete i na webu https://rozhl.as/Kubanik nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související