Dobré zprávy v době koronaviru. Vietnamci šijí tisíce roušek, univerzitní vynálezci mají namadlo a Vsetín 150 let divadlo

17. duben 2020 12:29

Přinášíme vám přehled dobrých zpráv, kterých není málo ani v době nouzového stavu a pandemie

Namadlo: Plastový nástavec na kliku vyvinuli  na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně s využitím 3D technologií. Designéři Fakulty multimediálních komunikací zlínské univerzity vymysleli plastový nástavec, díky kterému je možné otevřít dveře předloktím. Nazvali jej namadlo. Dlaň se tak nemusí vůbec dotknout kliky, což je v dnešní koronavirové době více než žádoucí, uvedla mluvčí univerzity Petra Svěráková. Namadlo bude možné vyrobit na 3D tiskárnách.

https://zlin.rozhlas.cz/na-zlinske-univerzite-vymysleli-namadlo-lide-se-nebudou-muset-dotykat-klik-u-8183664

Roušky: Vietnamská komunita se zapojila do boje s koronavirovou pandemií. Někteří její členové poskytují občerstvení záchranářům, jiní vlastnoručně vyrábějí roušky. Lien Hoang ze Zlína, který teď nemůže provozovat akupresurní studio, tak dal dohromady asi dvacítku vietnamských dobrovolníků, kteří ve spolupráci se zlínskými Skauským krizovým centrem šijí roušky. Zatím jich vyrobili a rozdali téměř čtyři a půl tisíce

https://zlin.rozhlas.cz/epidemie-rychle-pryc-a-hodne-stesti-a-zdravi-vietnamska-komunita-ve-zline-sije-8183013

L 410 se stále vyrábí a zákazníkům slouží i ve velmi složitých podmínkách, například v Nepálu nebo na Sibiři. L-410 svůj první let uskutečnil 16. dubna 1969. A v Kunovicích vyrábí dodnes.

https://zlin.rozhlas.cz/je-nejuspesnejsi-letoun-v-historii-zeme-slavny-turbolet-poprve-vzletl-presne-8184339

Divadlo ve Vsetíně: Přesně před 150 lety uvedl své první představení divadelní soubor v Lidovém domě ve Vsetíně. Diváci tehdy viděli hru Útěk do Afriky. Divadlo zůstává kvůli vládním opatřením uzavřené a tak si soubor připomene výročí v sobotu večer jen symbolicky on-line. Aktuálně připravují ve spolupráci s historikem Tomášem Baletkou sborník mapující rozsáhlou historii divadla. Vydat ho chtějí v příštím roce.

Rok na Vsi: Český dokumentární film Rok na dědině bude soutěžit na 9. ročníku mezinárodního festivalu dokumentárního filmu Acampadoc, který se uskuteční 6. až 15. srpna v La Villa de los Santos v Panamě. Porota ho vybrala společně s dalšími sedmi dlouhometrážními projekty, jež budou na festivalu uvedeny. Film natočil Petr Smělík, který vystudoval Filmovou školu Zlín. Snímek Rok na dědině pojednává o jedné rodině žijící na vesnici kdesi na Moravě. Dokument nahlíží do jejich přemýšlení a do jejich osobitého světa. Přestože se část dokumentu odehrává v období hodů, nesoustředí se na přílišný popis folklorních oslav, nýbrž chce zdůraznit, jak to vše postavy prožívají.

Baťovo letadlo: Letoun byl v roce 1937 zakoupen Janem Antonínem Baťou. Ten se s ním vrátil se s ním do Otrokovic u Zlína i ze své obchodní cesty kolem světa začátkem května 1937. A dopravil zásilku tří stovek masek v rámci projektu Piloti lidem, kdy se piloti dobrovolně registrují do databáze pro distribuci zdravotnického materiálu napříč republikou.

https://zlin.rozhlas.cz/letoun-se-kterym-bata-obletel-kus-sveta-pomaha-proti-koronaviru-dovezl-masky-do-8182080

Související