Letoun, se kterým Baťa obletěl kus světa, pomáhá proti koronaviru. Dovezl masky do nemocnice

13. duben 2020 17:51

Letoun byl v roce 1937 zakoupen Janem Antonínem Baťou.

Historický letoun dopravil zásilku tří stovek masek v rámci projektu Piloti lidem, kdy se piloti dobrovolně registrují do databáze pro distribuci zdravotnického materiálu napříč republikou.

Celoobličejové masky s nejvyšší ochranou FFP3 vyrábějí pro zdravotníky České vysoké učení technické s iniciativou Covid19cz a dobrovolníky z farnosti Bubeneč. Jejich základem je maska na šnorchlování.

„Maska, kterou jsme vyvinuli, se skládá z masky původně určené na šnorchlování, která se pomocí redukce vyvinuté Covid19.cz dá připojit k vojenskému filtru, který je lepší než FFP3,“ řekl rektor Vojtěch Petráček. S tiskem redukce na 3D tiskárnách pomáhá firma Prusa Research s řadou dalších dobrovolníků v Česku. ČVUT výrobu platí.

Electra při nakládání masek pro zdravotníky

A právě zásilku tří stovek masek dopravilo letadlo, které v současnosti vlastní Ivo Lukačovič, do Brna během nedělního rána.

Letoun byl v roce 1937 zakoupen Janem Antonínem Baťou. Ten se s ním vrátil se s ním do Otrokovic u Zlína i ze své obchodní cesty kolem světa začátkem května 1937.

Začátkem války byl prodán kanadskému vojenskému letectvu. Po válce změnil letoun 11 krát majitele a celkem dvakrát nouzově přistál.

Do projektu Piloti lidem se za krátkou dobu zapojilo přes 300 letců. Během posledních dnů piloti obsloužili zdravotníky z nemocnic v Olomouci, Brně, Břeclavi, Ostravě, Mostě, Českých Budějovicích, Karlovych Varech, Znojmě nebo Zlíně.

Související