Dobré zprávy v době koronaviru. Roušky ze Zlínska slouží v Itálii, na svět přišly želvy a pomáhají studenti i sportovci

12. duben 2020 14:25

Přinášíme vám přehled dobrých zpráv, kterých není málo ani v době nouzového stavu a pandémie

Zlínští Skauti ušili a posílají do Lombardie ručně širé roušky. Výrobky zhruba padesáti švadlen zatím dodávali hlavně lidem na východní Moravě. Výsledek několikadenní práce věnovali i na sever Itálie, říká koordinátorka centra Petra Ševčíková. „Skauti z Malenovic ušili přes víkend dva tisíce roušek. Ty převezmou skauti v Lombardii a roznesou je potřebným,“ řekla Ševčíková. Další roušky pak přidala Charita ve Valašskem Meziříčí, vietnamská komunita ve Zlíně i švadlenky z Otrokovic. Celkem tak do Itálie miří čtyři a půl tisíce roušek.

https://zlin.rozhlas.cz/zlinsti-skauti-pomahaji-kde-je-nejvic-potreba-usili-rousky-i-pro-tezce-zkousenou-8177907

Ve zlínské zoologické zahradě se vylíhlo osm mláďat želvy pralesní. Jejich odchovy jsou napříč evropskými zahradami poměrně ojedinělé, za uplynulých 12 měsíců se tak ve 40 institucích odchovalo pouze 21 mláďat, uvedla mluvčí zahrady Romana Bujáčková. "V kolekci zlínské zoo se tyto páté nejmohutnější želvy na světě poprvé objevily v roce 2001, na první mládě však zoo čekala dlouhých 11 let. Chovatelský úspěch se podařilo zopakovat i v následujících letech, celkový počet odchovaných mláďat již dosáhl 31 jedinců," uvedla Bujáčková.

https://zlin.rozhlas.cz/je-na-co-se-tesit-ve-zlinske-zoologicke-zahrade-se-vylihlo-osm-zelv-pralesnich-8177406

Želvy pralesní

Dvě tříměsíční mláďata po domluvě s cizineckou policií na hranice přivezl chovatel ze Žatecka. Za dodržení hygienických pravidel si medvíďata převzali pracovníci zoologické zahrady v Liptovském Mikuláši, kde budou mít nový domov, řekla policejní mluvčí Lenka Javorková.

https://zlin.rozhlas.cz/hranice-v-dobe-koronaviru-na-slovensko-se-prevazela-za-asistence-policie-tri-8178582

Na dlouhé denní a noční směny, ve kterých v době pandemie koronaviru pracuje jako dobrovolník v Krajské nemocnici T. Bati ve Zlíně, si Robin Chernel zvykl a nevadí mu. Student třetího ročníku oboru zdravotnický záchranář na Vyšší odborné škole zdravotnické ve Zlíně do nemocnice dojíždí z Uherského Brodu. Právě v Uherském Brodě v minulých dnech rostly počty nakažených nejrychleji z celého regionu. "Vnímal jsem to a byl jsem rozhodnutý, že pokud by mělo dojít k uzavření města do karantény, přesunu se do Zlína, kde vlastním byt. Práci v nemocnici považuji v tuto chvíli za svou jednoznačnou prioritu a dělám vše pro to, abych plnil své povinnosti," uvedl Chernel.

Fotbalisté 1. FC Slovácko zakoupili 150 kusů ochranných štítů, které putovaly přímo na potřebná místa, a to: do Sociálních služeb UH, DZP Staré město, a do Domova pro osoby se zdravotním postižením v Medlovicích.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10218482058827053&set=gm.3005692609491630&type=3&theater&ifg=1

Letos se Velikonoce musí obejít bez bohoslužeb, mše se konají v prázdných kostelech. Pro farníky, kteří se už několik týdnů nemohou sházet v kostelech, teď faráři s pomocí moderní techniky vysílají mše svaté pomocí internetu nebo internetového rádia. Živé přenosy velikonočních bohoslužeb začali vysílat taky ve Valašském Meziříčí.