Vládní jízdný řád. Přečtete si, kdy se ostříháte a kdy vaše děti (ne)půjdou do školy

15. duben 2020 11:07

Vláda včera schválila harmonogram obnovy fungování zavřených obchodů a škol.

Výuka a školy:

Příští týden mohli na vysoké školy omezeně vrátit studenti posledních ročníků, aby se mohly konat například státnice nebo rigorózní zkoušky.

Pokud to vývoj šíření nemoci dovolí, pro maturanty se dveře škol otevřou 11. května a skupinám mladších školáků 25. května.

Výuka na prvním stupni bude ale omezena doporučením, aby se v jedné skupině učilo pouze 15 dětí bez možnosti průběžně složení skupiny měnit. Družiny fungovat nebudou.

Nejméně počítá návrh s návratem žáků 2. stupňů základních škol a středoškoláků nižších ročníků.

Obchody a provozovny:

V pondělí 20. dubna by měly začít fungovat řemeslnické provozovny, farmářské trhy, autobazary a autosalony, venkovní sportovní areály pro profesionály za přesně daných podmínek. Mohly by se konat i svatby do deseti lidí a pro malé skupinky studentů posledních ročníků za stanovených podmínek i vysoké školy.

V pondělí 27. dubna by měly následovat provozovny do 200 metrů čtverečních, pokud ovšem nejsou v nákupních centrech s plochou nad 5 000 metrů čtverečních.

V pondělí 11. května by se otevřely provozovny do tisíce metrů čtverečních, pokud nejsou v nákupních centrech nad 5000 metrů čtverečních, ale také autoškoly a částečně sportoviště, ovšem bez zázemí. Do tříd by se vrátili studenti závěrečných ročníků středních škol, konzervatoří a vyšších odborných škol, ovšem jen pro přípravu na závěrečné zkoušky. Mohla by pokračovat individuální příprava na jazykových a uměleckých školách.

V pondělí 25. května by se otevřely restaurace a podobné podniky s prodejem přes okénko a s letní zahrádkou. Dále pak holičství a kadeřnictví, pedikúry, solária, kosmetické, masérské regenerační nebo rekondiční služby. Přidala by se i muzea, galerie, výstavní síně a venkovní části zoo. V malých skupinách by mohla začít výuka na 1. stupni škol.

V pondělí 8. června by otevřely všechny provozovny v nákupních centrech, dále provozovny nad 1 000 metrů čtverečních, které nejsou v nákupních centrech, přístupné by byla i interiéry restaurací, hotely, divadla, zámky, hrady a ostatní kulturní aktivity za přesně definovaných podmínek. Stále by platilo omezení akcí počtem lidí, takže by vypadly akce zřejmě nad 50 osob.

Spustit audio

Související