Na zlínské univerzitě vymysleli namadlo. Lidé se nebudou muset dotýkat klik u dveří

15. duben 2020 15:56

Plastový nástavec na kliku vyvinuli  na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně s využitím 3D technologií.

Designéři Fakulty multimediálních komunikací zlínské univerzity vymysleli plastový nástavec, díky kterému je možné otevřít dveře předloktím. Nazvali jej namadlo.

Dlaň se tak nemusí vůbec dotknout kliky, což je v dnešní koronavirové době více než žádoucí, uvedla mluvčí univerzity Petra Svěráková. Namadlo bude možné vyrobit na 3D tiskárnách.

Čtěte také

"Když se zveřejnila informace, že druhým nejčastějším způsobem nákazy je přenos viru dotykem předmětů, na kterých může přežít i několik hodin, lidé začali eliminovat dotyk klik a madel různými způsoby. Někteří si přetáhli rukáv přes dlaň, jiní si otevírali dveře předloktím," uvedl vedoucí ateliéru produktového designu FMK Vladimír Kovařík, co vedlo designéry k navržení nové pomůcky.

Plastový nástavec vyvinuli s využitím 3D technologií.

"Vývoj produktu byl limitován technologií 3D tisku, museli jsme najít správné tloušťky stěn, vhodný typ materiálu, ze kterého se namadlo tiskne. Přes počáteční problémy, kdy nám namadlo praskalo, se nám v poměrně krátké době podařilo vše doladit a dnes máme plně funkční výrobek ve dvou verzích na vodorovné i svislé madlo," uvedl Kovařík.

Namadlo lze upevnit stahovacími páskami na madlo dveří. Otvírání pomocí namadla je podle designérů jednodušší a komfortnější než například otevírání pomocí předloktí či lokte.

Autoři nápadu dají tisková data na výrobu namadla volně k dispozici. "Díky nim si může každý tuto drobnou pomůcku sám vyrobit. Stačí k tomu 3D tiskárna. Pokud ji doma zájemce nemá, může využít komerčních služeb 3D tisku," uvedla Svěráková.

autor: Český rozhlas Zlín
Spustit audio

Související