Baťova univerzita zahájila výrobu dezinfekce. Tisíce litrů poputují k potřebným

2. duben 2020 12:50

Zlínská Univerzita Tomáše Bati dosud vyrobila asi tisíc litrů dezinfekčního gelu na ruce, který využívá pro své potřeby, dodala jej však také například sociálním službám.

Škola zařazena do vládního programu Anti-COVID a Centrum polymerních systémů UTB zahájilo výrobu dezinfekce. Od státu k tomu dostalo tento týden 5000 litrů etanolu, řekla dnes mluvčí univerzity Petra Svěráková.

Podle rektora UTB Vladimíra Sedlaříka by měsíční kapacita výroby měla být asi 23.000 litrů dezinfekčního prostředku. "Jsme na výrobu dezinfekce připraveni. Na Centru polymerních systémů na to máme výrobní i personální kapacity. Rádi v této nelehké době pomůžeme všude tam, kde to bude potřeba," uvedl Sedlařík.

 Univerzita jedná se zástupci města Zlína i Zlínského kraje, kteří budou dezinfekční roztok dále distribuovat, město by mělo odebírat asi 1000 litrů týdně, kraj 3000 litrů týdně. "Roztoky budou také k dispozici komerčním subjektům za výrobní ceny," uvedl rektor.

Čtěte také

Roztoky vznikají podle receptury Světové zdravotnické organizace. "Roztok tvoří etanol, demineralizovaná voda, glycerol a peroxid vodíku," uvedla Martina Pummerová z Centra polymerních systémů. Výroba je rychlá, za hodinu je možné vyrobit nejméně 100 litrů prostředku, za den asi 1000 litrů.

"Po výrobě je ještě potřeba hotové výrobky uschovat v meziskladu. Po tuto dobu eliminuje přítomný peroxid vodíku potenciální bakteriální spóry a jiné mikroorganismy, které by mohly být přítomné v obalech," uvedla Pummerová.

UTB se zlínskou společností Spur také vyvinula nanotextilii, která je schopna zachytit koronavir. "Z tohoto materiálu šijí v Ateliéru designu oděvu Fakulty multimediálních komunikací roušky, které univerzita věnovala například stomatologům či záchranářům. Studenti Fakulty humanitních studií jsou zase k dispozici v jednotlivých nemocnicích Zlínského kraje," uvedla Svěráková.

autor: Český rozhlas Zlín
Spustit audio

Související