Uherské Hradiště v první linii. V nemocnici je připraveno 107 pokojů pro lidi s nemocí COVID 19

31. březen 2020 15:56

Ve Zlínském kraji je na péči o pacienty s koronavirem přednostně vyčleněná Uherskohradišťská nemocnice.

Nemocnice tak postupně připravuje další prostory pro pacienty s nemocí COVID-19. V souvislosti s tím ale musí omezovat jinou standardní péči. Více už ředitel nemocnice Petr Sládek.

Pane řediteli, už více než před čtrnácti jste začali rušit veškerá plánovaná vyšetření a zákroky. Jaká další omezení jste zavedli? Která oddělení už v nemocnici nefungují?

V současné době máme kompletně uzavřené neurologické oddělení, dále pak lůžka následné péče, ošetřovatelská lůžka a rehabilitační lůžka. Z ambulancí je kompletně uzavřená kožní ambulance, dále pak celé dětské oddělení je vyčleněné pro případ COVID – 19. Ostatní provozy jsou výrazně omezeny, ale fungují.

Kde přijímají pacienty na tato oddělení, jsou na to ostatní nemocnice připravené?

Mohu posluchače uklidnit, že o akutní pacienty se postarají jiné nemocnice Zlínského kraje. I ony totiž utlumily svá plánovaná vyšetření a zákroky. Takže jsou připraveny.

Budete v nejbližších dnech uzavírat další oddělení, která budou následně upravena pro příjem pacientů s nemocí COVID-19?

V té standartní péči o tom neuvažujeme s tím uzavřením a vyklizením dalšího oddělení, ale v té akutní péči, pokud to situace bude vyžadovat, uvolníme lůžka jednotek intenzivní péče interního a neurologického oddělení.

Kolik máte v současnosti nachystaných lůžek pro nakažené koronavirem a kolik z nich je pro pacienty ve vážném stavu?

Pro dospělé pacienty je připravených 29 intenzivních lůžek, a 263 standardních lůžek, což je 107 pokojů. My se totiž snažíme, aby tito pacienti byli ukládáni samostatně na pokoj. Pro dětské pacienty máme připraveno 20 standardních lůžek a 6 lůžek intenzivní péče.

A ještě poslední otázka. Oddělení neurologie bylo uzavřené kvůli nákaze primáře koronavirem. Otevřete ho teď znovu, když testy u nikoho ze zdravotníků ani pacientů onemocnění neprokázaly?

Bohužel došlo k tomu, jeden ze zdravotníků byl během testování slabě pozitivní, proto ještě neurologické oddělení nebudeme otevírat. Čili, necháváme ho teďka ještě zavřené.

Spustit audio

Související