Pomáhají studenti, školy i firmy. Nemocnice v kraji získávají potřebné ochranné štíty díky nadšení lidí

1. duben 2020 09:44

Nemocnice Zlínského kraje získaly stovky ochranných štítů. Dostávají je od škol, firem i komunity 3D tiskařů

Nejen roušky ale taky plastové ochranné štíty vyrábějí lidé pro zdravotníky Vsetínské nemocnice. 

Některé místní školy našly pomůcky ve svých laboratořích. Ve městě se taky spojila skupina nadšenců, kteří doma na 3D tiskárnách vyrobili už dvě stovky štítů. Několik desítek jich pak dodala zdravotníkům lakovna z nedaleké Jablůnky a taky další firmy z regionu. 

S koordinací pomáhalo i město Vsetín. Přidalo se Masarykovo gymnázium Vsetín, Základní škola Trávníky, Kostka škola a školka.

Podařilo se shromáždit 33 ochranných štítů a deset laboratorních ochranných brýlí, které předali Vsetínské nemocnici. "Využili jsme je na interním a chirurgickém oddělení i na kontrolních místech v rámci tráže - třídění pacientů, kde nám pomáhají medici i odborné učitelky zdravotnické školy," uvedla ředitelka nemocnice Věra Prousková.

S výrobou štítů poté začaly i komunity 3D tiskařů, první zásilka dvou desítek kusů přišla do nemocnice od studenta Martina Stejskala. "Vzniklo to vlastně celé náhodou. Bavili jsme se na komunitních fórech o 3D tisku a padl návrh, že bychom mohli něco podobného pustit. S vývojem začal i Josef Průša, největší tisková kapacita v Česku, po třech dnech jsme měli model a začalo se to celé organizovat," uvedl Stejskal.

Ochranné štíty poslala i firma Prusa Research, do tisku se zapojily i místní firmy a 3D tiskaři. "Společnost Hajdík předala první třicítku z celkem stovky ochranných štítů, které pro Vsetínskou nemocnici vyrábí. Místní 3D tiskaři připojili další dvě stovky výrobků, jež budou dle potřeby sloužit na nemocničních pracovištích," uvedl mluvčí krajských nemocnic Egon Havrlant. 

Zlínská krajská nemocnice získala dosud asi 300 kusů štítů, většinou od 3D tiskařů z regionu, kteří je dodali zdarma či za výrobní náklady. "Další kusy jsou na cestě. Podobně je tomu v Uherskohradišťské nemocnici, kam zatím dorazila asi stovka štítů a další přijdou," uvedl Havrlant.

autor: Gabriela Hykl
Spustit audio

Související