Otcové mohou být znovu u narození svých dětí. První se už v porodnicích ve Zlíně i Uherském Hradišti hlásili

16. duben 2020

Nemocnice Zlínského kraje ode dneška opět povolily přítomnost otce u porodu.

Vzhledem k pandemii koronaviru musí být ale zároveň dodrženy podmínky ochrany dalších rodiček, novorozenců a zdravotníků, uvedl mluvčí krajských nemocnic Egon Havrlant.

O tom, že přítomnost otce či jiného člena domácnosti u porodu při splnění určitých podmínek je ode dneška opět možná, rozhodlo ministerstvo zdravotnictví. Omezení platilo kvůli epidemii koronaviru od poloviny března.

Čtěte také

"Chápeme, že pro nastávající rodiče je to velká úleva, protože okamžiky narození jejich dítěte chtějí prožívat společně. Ve všech čtyřech porodnicích jsme už dnes přítomnost otců u porodu povolili. Je ale stále důležité dodržovat přísná hygienická pravidla, na která upozorňuje i ministerstvo, protože pandemie koronaviru ještě stále probíhá," uvedl předseda představenstev nemocnic Zlínského kraje Radomír Maráček.

Na uvolnění reagovaly nastávající maminky okamžitě.

"Už ráno jsme přijímali na porodní sály osm maminek, které byly o zmírnění opatření informovány a chtěly mít partnera u porodu. Umožnili jsme jim to samozřejmě při splnění všech nutných podmínek. Tlak na nás byl v posledních týdnech enormní, museli jsme důvody zákazu přítomnosti otců u porodu trpělivě vysvětlovat, ale chápeme, že je to pro rodičky citlivá otázka," uvedl primář gynekologicko-porodnického oddělení zlínské nemocnice Martin Trhlík. Ročně se tam narodí kolem 2300 dětí.

Podobné zkušenosti má porodnice v Uherském Hradišti. "Maminky veškeré zprávy velmi pečlivě sledují a už během noční služby jsme měli několik telefonátů, kde se nás na zmírnění zákazu dotazovaly. Chápeme to, období těhotenství a porodu je pro rodiny velmi citlivé. Přítomnost tatínků tak znovu umožňujeme, zajistit bariérová opatření ve shodě s podmínkami ministerstva není v naší porodnici problém," uvedla primářka tamního porodnicko gynekologického oddělení Soňa Pánková.

Ženy musí rodit v samostatném porodním pokoji nebo boxu s vlastním sociálním zařízením. Musí být zamezeno kontaktu doprovodu s ostatními rodičkami, nastávajícím otcům či jiné doprovázející osobě se musí měřit teplota, která nesmí být vyšší než 37 stupňů Celsia. Doprovod musí po celou dobu používat roušku.

autor: Český rozhlas Zlín
Spustit audio

Související