Bouře ve zlínské Baťově nemocnici. Odbory a lékaři se dohadují s vedením o podmínkách práce

16. duben 2020 06:03

Pro zachování původní pracovní doby po skončení nouzového stavu se v nemocnici podle odborů vytvořila i petice, kterou podepsalo 811 zaměstnanců.

Zástupci odborů ve zlínské krajské nemocnici si stěžují na změnu pracovní doby z původních 06:00 až 18:00 na 07:00 až 19:00, k projednání nebyly přizváni.

Změna podle odborů komplikuje ranní činnosti jako předávání služby, odběry nebo péče o pacienty včetně podávání snídaní, vyplývá z otevřeného dopisu, který dnes zástupci odborů zaslali ČTK. "Když sestra začíná pracovat v 06:00, znamená to, že lékař má před začátkem směny připraveny výsledky krve, RTG a jiných vyšetření. Jak se nyní budou lékaři na ranní schůzce domlouvat o dalším léčebném postupu bez těchto výsledků? Je to opravdu efektivní využití pracovní doby?" uvedli zástupci odborů.

V dosavadním režimu začínaly některé provozy včetně ambulancí v 06:00 a pacienti využívali možnosti prohlídek či ošetření před nástupem do zaměstnání. Problém může podle odborářů činit zaměstnancům i doprava ze směny a na směnu.

Pro zachování původní pracovní doby po skončení nouzového stavu se v nemocnici podle odborů vytvořila i petice, kterou podepsalo 811 zaměstnanců z řad nelékařských zdravotnických pracovníků. Nemocnice má asi 2000 zaměstnanců.

Podle mluvčího krajských nemocnic Egona Havrlanta zavedla nemocnice změnu pracovní doby od 29. března jako součást opatření kvůli pandemii koronaviru. "Na pracovištích jsme vytvořili týmy, které pracují ve dvanáctihodinových směnách tak, aby se na odděleních vždy potkávali pouze členové jednotlivých týmů. Změna se týká všech, ne pouze ošetřovatelského personálu, týmy jsou totiž složeny z lékařů i nelékařů, " uvedl mluvčí.

 Oddělení si podle něj měla upravit harmonogramy své práce a přizpůsobit svůj provoz. "Některé činnosti, které dříve dělala až denní směna, dělá nyní už směna noční, aby se tyto změny nedotkly režimu pacientů, zejména například diabetiků, ale nejen jich. Žádný pacient zcela jistě nemusí snídat až v 09:00, pokud zdravotníci svůj režim přizpůsobí," uvedl Havrlant.

Z 992 lůžek je nyní v nemocnici obsazeno jen 443, personálu pomáhá asi 60 dobrovolníků. Odboráři upozorňují také na to, že stále není uzavřena kolektivní smlouva, jednání o ní bylo dlouhé také loni, podepsána byla až v květnu. Podle Havrlanta jsou jednání přerušena vzhledem k současné mimořádné situaci. "Ale v žádném případě to neznamená, že vedení nemocnice nekomunikuje nebo že není nadále ochotno jednat o podmínkách kolektivní smlouvy. Věříme, že ke shodě dojdeme," uvedl mluvčí.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související