Divím se, když mi lidé píší, že z mých knih nemohli spát, říká spisovatelka Alena Mornštajnová

Alena Mornštajnová je jednou z našich nejúspěšnějších spisovatelek. Její knihy Slepá mapa, Hana, Tiché roky, či Listopád znají statisíce čtenářů nejenom u nás, ale i v zahraničí.

„Vždycky jsem měla bujnou fantazii a dokázala jsem za každým člověkem vidět i jeho příběh,” přiznává na rozhlasové Pohovce Jožky Kubáníka spisovatelka Alena Mornštajnová. Hovoří také o tom, jak se sama naučila psát, jestli platí, že nejtěžší je vymyslet první větu knihy a co všechno během tvorby zažívá. „Někdy kvůli jednomu slovu strávím třeba dvě hodiny hledáním a ověřováním,” říká.

Jaké knihy chtěla Alena Mornštajnová psát? „Vždycky jsem se snažila napsat knížku, která čtenáře nějakým způsobem i povzbudí, potěší a dodá mu naději. A vždycky jsem se snažila do svých knih vnést i nějaký humor a většinou se potom divím, co mi to z toho počítače vylezlo nebo vypadlo,” směje se oceňovaná autorka silných příběhů. „A obzvláště se pak divím u komentářů čtenářů, kteří mi píší, že pak nemohli třeba tři noci spát a že u toho i brečeli. Já si pak říkám, že takto jsem to přece nechtěla,” krčí rameny Alena Mornštajnová s tím, že se rozhodla, že další knihu, kterou napíše, bude v optimistickém duchu. „Napíšu prostě knihu, která člověka potěší,” říká rodačka z Hranic na Moravě, která celý život žije ve Valašském Meziříčí.

Jožku Kubáníka také zajímalo, kdo si novou knihu přečte jako první předtím, než ji odešle do nakladatelství a dozvěděl se, že je to spisovatelčina dcera a švagrová. „Nikdy ale nedávám přičíst nikomu knihu, dokud není úplně dopsaná,” prozradila držitelka ocenění titulu Kniha roku, kterou získala v roce 2017 za titul Hana a o dva roky později i za Tiché roky.

Jožka Kubáník ze zákulisí rozhovoru prozrazuje:

Z rozhovoru s Alenou Mornštajnovou je znát, že je spisovatelka, která zvažuje každé slovo. Rozhovor je vážný, upřímný a naplněný, takže máte pocit, že všechno důležité bylo řečeno. Stejně jako knihy paní Aleny.
Jožka Kubáník

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Na pohovce Jožky Kubáníka najdete i na webu https://rozhl.as/Kubanik nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související