Divadlo jsem začal hrát kvůli holkám, říká s úsměvem představitel Jana Wericha Jan Vápeník

Jan Vápeník, zlínský rodák a v současnosti herec Klicperova divadla v Hradci Králové. Přestože hraje Jana Wericha, osobně mu vůbec nepřijde, že jsou si podobní.  A duch onoho moudrého klauna do něj údajně také nepřestoupil.

Na podobu s Janem Werichem jej upozorňovali už v ochotnickém souboru Racek v Otrokovicích. „To je naprosto jednoduchý. Učitel a divadelník Milan Neoral, který Racka vedl, sháněl kluky. Mně bylo takových třináct čtrnáct roků. Chviličku jsem bojoval s tím, že já, kterej jezdí ven, chodí po horách a spí na karimatce se přece nebude někde zahazovat v divadle. Jenomže pak jsem se tam šel podívat a viděl jsem ty krásný ženský, co tam byly a bylo vymalováno,“ popisuje svou cestu k herectví Jan Vápeník.

Herectví poté studoval na Zlínské škole umění a věčné srovnávání s Werichem dle svých slov nijak zásadně neřešil. Ke studiu Werichovy tvorby ho motivoval Tmavomodrý svět, který se tehdy hrál ve zlínském divadle. „Bylo to tak parádně udělaný, a tak mě to urvalo, že mě to ponouklo k tomu číst a hledat si informace o Osvobozeném divadle,“ dodává Jan. Přestože bylo Osvobozené divadlo založené téměř před 100 lety, dodnes z něj divadelníci čerpají. Jana Vápeníka toto divadlo ovlivnilo nejen v divadelní tvorbě, ale zejména v práci s jazykem. Kromě hraní se totiž věnuje například psaní povídek.

Byl překvapený, když mu v roce 2021 byla nabídnuta role Jana Wericha v inscenaci Werich, kterou hráli jen kousek od jeho domu na pražské Kampě. „Jsem alternace Vaška Kopty, hezky se střídáme,“ doplňuje Jan Vápeník. Zároveň popisuje, jak Wericha vnímá: „Jan Werich byl pro mě velmi inteligentní a v jistém způsobu až prostý, rovný chlap, který se s ničím nemazal. Z toho podle mě plynou problémy, které ke konci svého života měl. Ty vedly až k jeho určité rezignaci.“

Překvapilo něco Jana Vápeníka, když studoval Werichův život a tvorbu? V čem viděl Werichovy slabiny a na co by se ho Jan zeptal, kdyby měl možnost jej potkat? Na otázky Jožky Kubáníka odpovídá Jan Vápeník, herec a představitel Jana Wericha.

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Na pohovce Jožky Kubáníka najdete i na webu https://rozhl.as/Kubanik nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související