Čunek by chtěl koalici bez ANO. Na funkci radního netrvá, odmítá se ale vzdát křesla zastupitele

Lidovci vyzvali ve Zlínském kraji ODS, Piráty a STAN k vytvoření koalice. Navrhují tak čtyřkoalici bez vítězného hnutí ANO, která by si v krajském zastupitelstvu zajistila většinu 26 křesel.

Podle Čunka nabídli lidovci Pirátům tři místa v devítičlenné radě. Sami by měli dvě, stejně jako STAN a ODS.

Čtěte také


Ústupek ze strany lidovců považuje Čunek za dost velký. "Piráti a STAN by tímto měli v radě většinu. Ze strany KDU-ČSL se nám zdá, že nabídka je velkorysá," řekl Čunek. Podle předsedkyně krajského výboru KDU-ČSL Jelínkové by lidovci rádi měli hejtmana, ale jsou o tom ještě připraveni jednat.

KDU-ČSL zároveň odmítla požadavek, aby se současný hejtman Čunek vzdal postu zastupitele, jak požadovali Piráti.
"Piráti uvedli, abych se vzdal pozice zastupitele. Je to stejný požadavek, jako kdyby mě požádali, abych se vzdal mandátu senátora. Je to mandát, který se získává ve volbách a je nezcizitelný," uvedl Čunek, který jako volební lídr lidovců získal 9083 preferenčních hlasů. Zároveň však řekl, že netrvá na své osobní účasti v krajské radě.

O koalici vyjednává i hnutí ANO, které krajské volby ve Zlínském kraji těsně vyhrálo před lidovci. Nabídlo v ní účast Pirátům, ODS a ČSSD, přičemž ANO by mělo v radě tři křesla včetně hejtmana, Piráti také tři, ODS dvě a ČSSD jedno. Oznámení o případné koalici plánují co nejdříve, tedy dnes nebo v následujících dnech.

 

 

autoři: Lukáš Veselý , Růžena Vorlová | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související