Čunkův stroj na vítězství se zasekl. Nedokázal přesvědčit ani všechny svoje věrné

4. říjen 2020 15:53

Jiří Čunek sice získal nejvíc preferenčních hlasů, i u nich je ale vidět výrazný propad proti volbám před čtyřmi roky.

Ani covid-19, ani nekvalitní veřejná doprava v kraji, kdy se cesta z největšího krajského města do druhého největšího sídla mění na půldenní zaměstnání, ani stárnutí obyvatel kraje, ale nemocnice. Ta Baťova i ta nová, na papíře krásně vypadající malenovická – to bylo hlavní téma krajských voleb ve Zlínském kraji. Rozdělilo politiky, zdravotníky i vášnivě diskutující facebookovou veřejnost.

Čtěte také

A právě nová nemocnice, která je zatím jen v plánech architektů, rozhodla o tom, že Jiří Čunek, který před volbami chtěl získat až padesát procent hlasů, je hlavním poraženým těchto voleb.  

Nic mu nebylo platné, že znovu získal jasně nejvíc preferenčních hlasů. Muž, o kterém se říkalo, že volby ve Zlínském kraji nemůže prohrát, se svou vizí neuspěl.

Jiří Čunek doplatil především na to, jak svůj plán prosazoval. Neústupně, místy i neurvale, netrpělivě, bez ohledu na své koaliční partnery a někdy i na hraně pravidel.

Svoje oponenty neposlouchal, stavěl je do role nezbedných žáků, kteří neví, co mluví, útočil na zdravotníky, kteří s jeho plány nesouhlasili. Nepomohlo ani to, když se hejtman nepřímo přirovnával k Tomáši Baťovi.

A nepřesvědčil ani své tradiční voliče, kteří ho vždycky volili. Vždyť při vyšší volební účasti než před čtyřmi roky přišel Jiří Čunek o tisíce preferenčních hlasů. A třeba Zlíňáci, pro které je mnohdy stará Baťovka srdeční záležitostí, lidovce poslali až na čtvrté místo.

Bez hodnocení, zda je správné opravovat starou nemocnici ve Zlíně nebo postavit úplně nové zdravotnické zařízení, tyto volby ukázaly, že bez důkladného vysvětlování, zveřejňování všech informací, široké dohody a spolupráce politiků se velké projekty prosadit nedají.

A pokud k tomu chybí i pokora a trocha skromnosti, tak lidé takovým plánům úplně neuvěří. O tom se v sobotu večer přesvědčil právě Jiří Čunek. I on sám přiznal, že projekt lidem zřejmě nedovedl vysvětlit. "To je určitě moje chyba," řekl k tomuto tématu současný hejtman těsně po zveřejnění výsledku voleb.

Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.