Nejvíc hlasů získal Čunek, největší skok udělali Valenta a Blaha. Primátor Zlína těsně neuspěl

4. říjen 2020 08:41

Preferenční hlasy měnily ve Zlínském kraji pořadí kandidátů. Z desátého místa na druhé na kandidátce ČSSD se tak dostal Stanislav Mišák.

Nejvíc preferenčních hlasů získal v krajských volbách Jiří Čunek. Vybralo si jej přes devět tisíc voličů. Čunek ale nebyl tak úspěšný jako před čtyřmi roky, to měl 14 468 preferenčních hlasů.

Preferenční hlasy ale výrazně pomohly i dalším politikům. Na první místo kandidátky ODS se tak díky nim dostal starosta Uherského Hradiště Stanislav Blaha. A ze 43 místa na listině Trikolóry se do zastupitelstva dostal Ivo Valenta.

Ani přes tisíc preferenčních hlasů naopak do krajského zastupitelstva nepomohlo primátorovi Zlína Jiřímu Korcovi z ANO. Ten skončil na desátém místě, ANO má devět zastupitelů.

Přes devět set preferenčních hlasů nestačilo ke zvolení do zastupitelstva ani ministryni Janě Maláčové z ČSSD.

Krajské volby ve Zlínském kraji vyhrálo hnutí ANO, získalo devět mandátů v zastupitelstvu, které má 45 členů.

Druhá skončila KDU-ČSL dosavadního hejtmana Jiřího Čunka, rovněž s devíti mandáty. Třetí Piráti budou mít šest zastupitelů.

Propadla tradiční levice, když sociální demokraté přišli o dvě křesla a mají čtyři. KSČM se do zastupitelstva vůbec nedostala, dosud měla čtyři mandáty. Voleb se zúčastnilo 41,19 procenta voličů.

https://volby.cz/pls/kz2020/kz21?xjazyk=CZ&xkraj=12

Preferenční hlasy:

Jiří Čunek  9013

Olga Sehnalová 3606

Radim Holiš 2857

Petr Gazdík 2619

Stanislav Mišák 2792

Spustit audio

Související