Čunek má trestně právní odpovědnost a nese si ji i dál, říká ke koupi pozemků budoucí hejtman Holiš

16. říjen 2020 07:14

Ve Zlínském kraji dnes podepíší koaliční smlouvu zástupci hnutí ANO, Piráti, ODS a sociální demokraté. Strany spojuje zejména nesouhlas s výstavbou nové nemocnice ve Zlíně-Malenovicích.

Zlínský kraj koupil pod vedením lidoveckého hejtmana Jiřího Čunka od církve pozemky pro stavbu plánované krajské nemocnice.

Hejtmanství za ně těsně po krajských volbách zaplatilo 42 milionů korun. Budoucí vedení kraje přitom s výstavbou nemocnice nesouhlasí. Lídr hnutí ANO Radim Holiš, který bude hejtmanem, označil Čunkův krok za nemorální.

„Je mám na to jednoduchou odpověď. Je teď hejtman, má pravomoc a také trestně právní odpovědnost. Pokud kvůli tomuto kroku budou v budoucnu pro kraj nějaké zatížení, nese si tuto zodpovědnost i dál,“ řekl Holiš.

Piráti uvedli, že o budoucnosti nové nemocnice měla rozhodnout až nově sestavená koalice. "V první moment jsem byla naprosto šokovaná zjištěním, že pan hejtman nepočkal, aby o budoucnosti nemocnice rozhodla až nová koalice na základě odborných dat. Teď budeme muset nejprve řešit problémy, které zde pan Čunek zanechal a až poté se budeme moct soustředit na další záležitosti. Vzhledem k tomu, že úkolem nového vedení kraje bude v první řádě řešit situaci koronanirové epidemie, považuji to za políček vznikající koalici," sdělila šéfka Pirátů Hana Ančincová,

Jiří Čunek tvrdí, že jen plnil usnesení zastupitelstva. "Každý, kdo chce scelit území, tak to dělá. Pozemky mají nyní podstatně vyšší hodnotu, koupit malé pozemky a scelit je v jeden je vždy přidaná hodnota," řekl Čunek, podle kterého na stavbu nemocnice stejně dojde.

Ve Zlínském kraji dnes podepíší koaliční smlouvu zástupci hnutí ANO, Piráti, ODS a sociální demokraté. Strany spojuje zejména nesouhlas s výstavbou nové nemocnice ve Zlíně-Malenovicích. 

Návrh koaliční smlouvy počítá s hejtmanem Radimem Holišem a dvěma náměstky pro hnutí ANO, po jednom náměstkovi by měli mít Piráti, ODS i ČSSD. V zastupitelstvu bude mít dohodnutá koalice 24 ze 45 křesel.

Smlouvu v referendu potvrdili včera i Piráti.

Spustit audio

Související