Novým senátorem je Josef Bazala. Valenta ve vysoké politice končí

10. říjen 2020 15:06

Starosta Starého Města Bazala ve druhém kole získal výrazně vyšší podporu.

Starosta Starého Města Josef Bazala (KDU - ČSL) je novým senátorem. Ve druhém kole voleb získal 60,78 procenta hlasů.

Obhájce mandátu Ivo Valenta (za Soukromníky) dostal 39,21 procenta hlasů. Vyplývá to z výsledku sčítání na www.volby.cz.

Druhého kola voleb se zúčastnilo 21,85 procenta voličů, v prvním před týdnem hlasovalo 46,95 procenta. 

V prvním kole získal Bazala 30,94 procenta hlasů, druhý Valenta 31,23 procenta hlasů. V obvodu Uherské Hradiště usilovalo letos o senátorský post pět kandidátů.

Bazala výsledek druhé kola označil za senzační. "Přece jenom proti panu Valentovi to nebylo vůbec jednoduché. Kampaň jako takovou ale považuji za velmi férovou ze všech stran, a to v prvním i druhém kole. Nevedla se žádná podpásová kampaň, vše v tomto směru proběhlo v pořádku," řekl Bazala.

Z pozice senátora se chce zaměřit na rozvoj venkova a dobudování dálniční infrastruktury v regionu. "Považuji ji pro tento kraj a region za prioritní," dodal.

Valenta dnes poděkoval všem voličům, kteří mu dali hlas. "Šest let v Senátu mi dalo mnoho cenných zkušeností a jsem rád, že jsem během tohoto období mohl otevřít a řešit řadu pro region velmi důležitých témat," sdělil ČTK Valenta.

Kdo je Josef Bazala:

Vizitka Josefa Bazaly, nového senátora za volební obvod č. 81 Uherské Hradiště: Josef Bazala (60; KDU-ČSL s podporou STAN a TOP09) - Zastupitel Zlínského kraje (od roku 2012), starosta Starého Města (od roku 2006) a jeho dlouholetý zastupitel (od roku 1998), folklorista.

Narodil se 14. února 1960, vystudoval Střední průmyslovou a strojní školu v Uherském Hradišti. Od roku 1978 pracoval v Letu Kunovice (dnešní Aircraft Industries) jako nástrojář, technolog, dispečer a zástupce cechu. Od dětství se věnuje folklóru. Byl členem dětského souboru Dolinečka, během základní vojenské služby tančil v souboru Váh a později v souboru Dolina, kde se stal i uměleckým vedoucím a choreografem.

Podílí se na rozvíjení regionálního mužského tance verbuňku, také zpívá v mužském pěveckém sboru Staroměstští mládenci. Od roku 1992 je členem poroty soutěže Mezinárodního folklorního festivalu ve Strážnici. V roce 1998 ho zvolili do zastupitelstva Starého Města (ještě jako nestraníka za KDU-ČSL), v letech 2002 až 2006 byl místostarostou. Je předsedou sdružení 19 obcí mikroregionu Staroměstsko. Členem KDU-ČSL je od roku 2002. Je ženatý a má tři děti.

autor: Tomáš Fránek | zdroj: ČTK
Spustit audio