Končící hejtman Čunek nakoupil po volbách pozemky pro novou nemocnici. Za 42 milionů od Římskokatolické farnosti

15. říjen 2020 06:58

Na prodej upozornily Hospodářské noviny. Smlouva z 8.10 je zveřejněna v registru.

Končící hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek z KDU-ČSL koupil za 42 milionů korun pozemky pro novou nemocnici. Hospodářské noviny zjistily, že je pořídil čtyři dny po prohraných volbách, které změní složení vedení kraje. A novou nemocnici nikdo z budoucích nových lídrů kraje nechce.

V minulých čtyřech letech tvořili koalici ve Zlínském kraji lidovci, ANO, STAN a ODS, kvůli otázce chystané výstavby nové krajské nemocnice ve Zlíně však byla ke konci volebního období koalice rozštěpená.

Právě názor na nemocnici, jejíž vznik v květnu schválilo krajské zastupitelstvo, je stěžejním tématem, které ANO, Piráty, ODS a ČSSD ve Zlínském kraji spojuje. Za současných podmínek ji odmítají. Na dohodě o koaliční spolupráci se strany dohodly 7.10. Smlouva byla zveřejněna 8.10.

Čunkův poslední krok proto považují za skandální, popisují Hospodářské noviny. Už během své předvolení kampaně Čunka vyzývali, aby pozemky nekupoval.

Hospodářské noviny Jiřího Čunka oslovily s tím, že nová koalice s novou nemocnicí nesouhlasí.

Čunek ale odpověděl, že to není pravda. Budoucí hejtman Radim Holiš z hnutí ANO přitom řekl, že pro kraj bude lepší zrekonstruovat starší nemocnici. 

Postup Čunka už velmi ostře kritizují Piráti. „V první moment jsem byla naprosto šokovaná zjištěním, že pan hejtman nepočkal, aby o budoucnosti nemocnice rozhodla až nová koalice na základě odborných dat. Teď budeme muset nejprve řešit problémy, které zde pan Čunek zanechal a až poté se budeme moct soustředit na další záležitosti. Vzhledem k tomu, že úkolem nového vedení kraje bude v první řádě řešit situaci koronanirové epidemie, považuji to za políček nově vznikající koalici.” shrnula budoucí pirátská náměstkyně Hana Ančincová.

„Já osobně považuji jednání hejtmana za velmi nezodpovědné, nemorální a hlavně egoistické. Pan hejtman si potřeboval prosadit své a šel přes mrtvoly, jde vidět, že mu opravdu na našem kraji nezáleží,” dodal místostarosta města Kroměříže a krajský předseda Pirátů Vratislav Krejčíř, který dlouhodobě vystupuje proti stávajícímu prosazování nové nemocnice bez odborných dat.

Čunek taky argumentuje tím, že pozemky musel nakoupit, protože je údajně musel spojit s těmi, které kraj pořídil už dřív. "Každý, kdo chce scelit území, tak to dělá. Pozemky mají nyní podstatně vyšší hodnotu, koupit malé pozemky a scelit je v jeden je vždy přidaná hodnota," řekl ale ČTK Čunek, podle kterého na stavbu nemocnice stejně dojde.

Podle právníka neziskové protikorupční organizace Transparency International Pavla Jiříčka ale Čunek smlouvu podepisovat nemusel, mohlo se počkat, až se vyjasní, zda nové vedení kraje bude chtít s projektem nové nemocnice pokračovat.

Jak ale upozorňuje protikorupční organizace Transparency International, končící hejtman nic podepisovat nemusel.

Mohl počkat na ukončení povolebních jednání a na vyjasnění, jestli nové vedení kraje bude chtít novou nemocnici postavit. Když jsou teď smlouvy podepsané, znamená to pro kraj komplikaci – odstoupit od nich totiž nebude jednoduché.

autor: Český rozhlas Zlín
Spustit audio

Související