Platnost voleb ve Zlínském kraji potvrdil soud, nový hejtman by mohl být zvolen do 14 dnů

29. říjen 2020 08:41

Krajský soud v Brně v úterý 27. října zamítl a odmítl poslední dva návrhy na neplatnost voleb ve Zlínském kraji. Rozhodnutí soud zveřejnil na úřední desce. Celkem byly na neplatnost voleb v kraji podány tři návrhy.

Soud zamítl návrh voliče z okrsku v Postoupkách, části Kroměříže. Namítal, že mu nebyl vystavený voličský průkaz v době, kdy byl v pracovní neschopnosti. Krajský soud dospěl k názoru, že návrh není důvodný. Hlasování muže v krajských volbách podle usnesení soudu nemohlo vést k tomu, aby se některá ze stran, které zůstaly pod potřebnou pětiprocentní hranicí, do zastupitelstva dostala. Účast navrhovatele ve volbách podle soudu nemohla změnit ani pořadí stran, jež ve volbách uspěly, stojí dále v usnesení. Návrh na neplatnost voleb ke krajskému soudu dorazil 9. října, na rozhodnutí měl soud 20 dní.

Krajský soud odmítl také návrh ze 16. října, ve kterém muž ze Zlína tvrdil, že se čtyři subjekty tvořící koalici ve Zlínském kraji, tedy KDU-ČSL, hnutí ANO, STAN a ODS, pokusily omezit přístup dalších kandidujících politických stran k médiím, konkrétně ke krajskému Magazínu 21, který vydává Zlínský kraj. Navrhovatel také namítal, že o možnost využít své volební právo byli připraveni všichni voliči, kterým byla kvůli covidu-19 nařízena karanténa nebo izolace po 20:00 dne před prvním dnem voleb.

Z usnesení krajského soudu však vyplývá, že návrh byl k němu podán opožděně. Lhůta pro možnost jeho doručení skončila 16. října v 16:00, soud jej však obdržel do datové schránky až po 21:10. "Zmeškání lhůty nelze prominout," uvedla v usnesení předsedkyně senátu Jaroslava Skoumalová.

Čtěte také

Volby ve Zlínském kraji vyhrálo ANO, které 16. října podepsalo koaliční smlouvu s Piráty, ODS a ČSSD.  Díky uznání výsledků voleb nyní může proběhnout ustavující zastupitelstvo, kde bude zvolen nový hejtman.

Na svolání ustavujícího zasedání nově zvoleného zastupitelstva má dosavadní lidovecký hejtman Jiří Čunek 15 dnů ode dne právní moci rozhodnutí soudu o posledním z podaných návrhů. "Nevíme, kdo všechno ze zastupitelů za 14 dní bude nemocný nebo v karanténě. Zasedat se tedy bude částečně formou videokonference. Musíme vyřešit konektivitu, aby volba hejtmana a všechny věci byly platné," řekl hejtman.

Informace o termínu zasedání zastupitelstva by se podle něj měla na úřední desce krajského úřadu objevit ve čtvrtek nebo v pátek.

AKTUALIZACE!!!

Ustavující zasedání zastupitelstva Zlínského kraje bude v úterý 10. listopadu v 15 hodin na krajském úřadě.

Pozvánku podepsanou stávajícím hejtmanem Jiřím Čunkem (KDU-ČSL) dnes úřad zveřejnil na své úřední desce. Podle koaliční smlouvy se novým hejtmanem má stát krajský volební lídr ANO a starosta Rožnova pod Radhoštěm na Vsetínsku Radim Holiš.
Koaliční smlouvu ve Zlínském kraji podepsali zástupci ANO, Pirátů, ODS a ČSSD v pátek 16. října. Koalice bude mít v krajském zastupitelstvu 24 z 45 mandátů. V radě ANO obsadí tři křesla, další tři budou mít Piráti, dvě ODS a jedno ČSSD.

Počet náměstků hejtmana vzroste z dosavadních tří na pět, přičemž ANO bude mít dva, Piráti, ODS a ČSSD po jednom. Do opozice míří KDU-ČSL, STAN, SPD a koalice Trikolóry, Soukromníků a Nezávislých.

Na programu zasedání zastupitelstva je složení slibu zastupitelů, volba hejtmana, náměstků a ostatních členů krajské rady. Stanoven by měl být také počet uvolněných členů rady kraje, dále je v plánu volba předsedů a členů výborů krajského zastupitelstva. Jednat se bude například také o odměnách neuvolněným členům zastupitelstva. Už dříve Čunek ČTK řekl, že kvůli nemoci a karanténám se někteří ze zastupitelů zúčastní zasedání na dálku formou videokonference.

První náměstkyní hejtmana zodpovědnou za sociální a neziskový sektor, životní prostředí, zemědělství a venkov bude krajská volební jednička Pirátů Hana Ančincová. Druhým náměstkem starajícím se o dopravu Radek Doležel (ANO), třetím náměstkem zodpovídajícím za strategický rozvoj, územní plánování a cestovní ruch krajský volební lídr občanských demokratů Lubomír Traub. Křeslo čtvrté náměstkyně odpovědné za zdravotnictví obsadí krajská volební jednička ČSSD Olga Sehnalová. Pátým náměstkem bude David Vychytil (ANO), na starosti má mít finance, majetek a rozvoj podnikání.

autoři: Veronika Žeravová , Růžena Vorlová | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související