Cestovatelské rady Expedice Z101: O byrokracii

14. říjen 2022

Jedna ze série tematických reportáží, ve kterých nabízíme zkušenosti cestovatelů z Expedice Z101. Ty se můžou hodit všem, co se také chystají cestovat do Afriky nebo jiných exotických lokalit.

Čtěte také

Víte, s čím budete svádět největší souboj, když se rozhodnete vydat na cestu napříč Afrikou? Nebudou to ani vysoké teploty, ani nedostatek vody, ani divoká zvířata nebo obtížný hmyz, jak by se mohlo zdát, ale bude to byrokracie.

Jaké jsou zkušenosti a zážitky Expedice Z101 na cestách současnou Afrikou? To si můžete poslechnout v reportáži nebo přečíst z cestovatelského deníčku cestovatelů Tomáše Vaňourka a Lindy Piknerové:

Pokud je skutečně něco afrického, s čím se během cesty potýkáme na každém kroku, je to byrokracie. Afričané totiž milují papíry, razítka a potvrzení, která vyžadují doslova na všechno, a tak se snadno stane, že více času než dobrodružstvím strávíte vyplňováním rozličných dokumentů, jejichž význam často nechápou ani samotní úředníci.
V době covidu jsme si naivně mysleli, že papírování je spojeno právě s pandemií, ovšem už Egypt ukázal, že jsme se mýlili a stohy papírů budou nedílnou součástí naší cesty. Svou složku s dokumenty, včetně identifikační fotografie, dostal i George.
Arabština trochu člověku komplikuje orientaci v rozsáhlých instrukcích, co do kolonek vyplňovat, ovšem jak se postupně ukázalo, mnohdy ani místní netuší, co které políčko znamená. Vyřízení víza do Súdánu nám zabralo pěkné dva dny v místnosti, kde jsme byli evidentně jedinými Evropany, načež úředníci zcela zmateni tím, že někdo chce do jejich země jet vlastním autem, raději vyhradili přepážku pouze nám. Naštěstí americký dolar je řešením prakticky všech obtíží a čekání u přepážky zkrátil na akceptovatelný čas.
Prodloužení súdánského víza pak pro Tomáše znamenalo návštěvu místní nemocnice a odebrání krve. Telefonát, že mu gratulují k tomu, že není HIV pozitivní potěšil, nicméně trochu překvapil, protože nikdo nečekal, že prodloužení víza může být spojeno s vyšetřením na pohlavní chorobu.
Absence zpáteční letenky a fakt, že cestovní pojištění vystavené v Česku je pouze v češtině málem způsobily, že nám byl odepřen nástup do letadla na Seychelách. Situaci se snažila slečna na přepážce vyřešit tím, že odešla pryč a doufala, že zkrátka letadlo uletí a my zůstaneme v odletové hale a poletíme dalším spojem, letícím přesně za týden.
Tak to jsou jen střípky z boje se strašákem jménem byrokracie. Nicméně vše jsme zvládli a nyní se potýkáme s byrokracií v Česku :o).

Linda a Tomáš

Dobrodruh Tomáš Vaňourek jede ve stopách cestovatelů Hanzelky a Zikmunda

Expedice Z101

Vše o cestě Expedice Z101 najdete na rozhl.as/ExpediceZ101, všechny reportáže si můžete pustit i v podcastových aplikacích mujRozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související