Čertův kámen u Provodova na Zlínsku je podle pověstí zbarvený krví obětovaných zvířat

Nejen místní po staletí fascinuje zvláštní skalisko u Provodova na Zlínsku a svádí je k tvorbě různých legend. Proč má rudou barvu, to se rozhodla zjistit Petra Kopásková spolu se Zdeňkem Urbanovským.

Seriál Záhady a tajemství Zlínského kraje můžete poslouchat i v podcastech na mujRozhlas, Spotify, Apple iTunes nebo Seznam.

Přírodní památka Čertův kámen je staré třetihorní skalisko ležící na kopci Rýsov na Zlínsku. Podobné skalnaté útvary se tu objevují i na jiných místech. Patří mezi ně například blízká Stodoliska, Bába nebo Mlčačky. 

Rudé zbarvení i zvláštní otvory v něm svádí k tvorbě legend. Na Čertově kameni se například podle pověsti odehrávaly zvláštní obřady. Temné bytosti tam pořádaly rituály, při kterých obětovaly různá zvířata. Po kameni pak stékala krev a proto má skalisko červenou barvu.

Podle popularizátora archeologie Miroslava Černého může ale ve skutečnosti za rudé zbarvení hydroxid železa. Díry ve skalisku, které údajně připomínají čertova kopyta, jsou zase takzvané tafoni, což jsou jamky nebo skalní dutiny, které vznikají zvětráváním skal. 

Skalisko Čertův kámen bylo dříve osazené malou věžičkou a ve 13. století bylo také sídlem malého hrádku. Ten zanikl po nájezdech uherského šlechtice Matúše Čáka Trenčanského. V té době už byl ale na protilehlém svahu budován hrad Starý Světlov.

Udělejte si výlet k tajemnému Čertovu kameni i vy spolu s Petrou Kopáskovou a Zdeňkem Urbanovským. 

autoři: Petra Kopásková , Zdeněk Urbanovský , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související