Ačkoli slovo frgál v podstatě znamená zmetek, tato valašská pochoutka chutná už víc než dvě století

22. říjen 2024

Největší audioportál na českém internetu

Cyrilovo pekařství v Hrachovci (Valašské Meziříčí), výroba frgálů | Foto: Silvie Pospíšilová, Český rozhlas

Frgál: Sladká chlouba Valašska s více než 200 let dlouhou historií (reportáž z Cyrilova pekařství ve Valašském Meziříčí)

Valašské frgály těší milovníky koláčů už víc než dvě století. Nahlédli jsme do jejich výroby.

Jsou kulaté, sladké, s mnoha variacemi náplní. K těm tradičním patří maková, povidlová, hrušková nebo tvarohová. To jsou valašské frgály, které získaly v roce 2013 od Evropské unie ochrannou známku. Zasadilo se o to sdružení pekařů Valašské lidové tradice.

Ačkoli slovo frgál v podstatě znamená nepovedený vdolek neboli zmetek, tato pochoutka těší milovníky koláčů už víc než dvě století. Za tajemstvím pravého frgálu se vydala redaktorka Českého rozhlasu Zlín Silvie Pospíšilová do Cyrilova pekařství v místní části Valašského Meziříčí - Hrachovci.

Nakoukněte i vy v reportáži a fotogalerii do výroby této oblíbené dobroty.

Tento článek je součástí seriálu reportáží Českého rozhlasu Zlín KOŘENY. Všechny jeho díly najdete ZDE.

Související