Zlínský rodák a držitel Oscara Tom Stoppard na rodnou zemi nikdy nezapomněl

Patří mezi nejslavnější světové dramatiky současnosti. Za scénář k filmu Zamilovaný Shakespeare získal Oskara. Tom Stoppard.

Oceňovaný britský dramatik a scénárista Tom Stoppard se narodil ve Zlíně v roce 1937 do židovské rodiny lékaře Baťovy nemocnice. Jeho rodné jméno bylo Tomáš Straussler.

Už v roce 1939 se rodina odstěhovala před hrozbou nacistické perzekuce do Singapuru, kde měla Baťova firma pobočku. Otec jako dobrovolník britské armády zahynul při japonské invazi, a tak se Tomáš po skončení války společně s matkou, bratrem a otčímem, britským důstojníkem Kennethem Stoppardem, odstěhoval do Anglie.

Od svých sedmnácti pracoval jako novinář a divadelní kritik, psal také vlastní divadelní hry. Nejznámější z jeho tvorby je hra Zamilovaný Shakespeare, podle které byl v roce 1998 natočen stejnojmenný film a za jeho scénář získal Tom Stoppard Oscara.

Na rodnou zemi nikdy nezapomněl. Poprvé ji navštívil v roce 1977. Poté podporoval české disidenty, založil ocenění pro české zakázané spisovatele, organizoval petice za propuštění Václava Havla. V posledních letech se do ČR několikrát vrátil, byl například hostem Letní filmové školy v Uherském Hradišti.

Jeho hry uvádí i české divadelní scény. Zlínské divadlo ho divákům představilo třeba prostřednictvím hry Enter a Free Man nebo zamilovaný Shakespeare.

V reportáži přinášíme jeho vzpomínky na rodný Zlín.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.