Mojí nejmilejší profesí bylo rádio, tvrdil herec Lubor Tokoš

Lubor Tokoš se sice narodil ve Šternberku, svůj domov měl ale ve Zlíně. Připomeňme si tohoto herce s nezapomenutelným hlasem.

Lubor Tokoš se narodil 7. února ve Šternberku. Byl to český divadelní, filmový a televizní herec, spolupracoval také s rozhlasem. Věnoval se i malířství a psaní knih. 

„Já jsem toho v tom svém životě dělal moc. Dal jsem se na malování, hrál jsem divadlo, dělal jsem film, televizi, ale taková ta moje nejvnitřnější a nejmilejší profese bylo rádio,“ řekl v roce 1992 Lubor Tokoš.

Než přešel k divadlu, studoval vojenské gymnázium. V divadle nejprve pracoval jako nápověda. Během svého hereckého života prošel divadly v Hodoníně, Brně, Uherském Hradišti, Ostravě, Praze, Olomouci a Zlíně. Divadlo definitivně opustil roku 1985.

V rozhlase natočil více než tisíc programů a čítával pro nevidomé v pražském studiu Karla Emanuela Macana. Ve filmu vytvořil desítky rolí. Do podvědomí diváků se dostal zejména díky svému charakteristickému hlasu. V mládí vytvořil nezapomenutelnou hlavní roli Simona Harta ve filmu Vynález režiséra Karla Zemana. Mezi jeho další úspěšné filmy patří Smrt krásných srnců, Golet v údolí nebo pohádka O princezně Jasněnce a létajícím ševci. V roce 2002 obdržel cenu Thálie za celoživotní dílo.

Lubor Tokoš zemřel 26. září 2003 ve Zlíně, kde je také pohřben.

Lubor Tokoš pracovně procestoval celou republiku, ale domov měl ve Zlíně. Patřil mezi štamgasty místní Hospůdky U Kovárny a byl jedním ze zakladatelů tradice Lešetínského fašanku.

Zajímají vás osudy dalších zajímavých osobností, které se narodily nebo žily ve Zlínském kraji? Najdete je v archivu pořadu Českého rozhlasu Zlín Rodáci známí neznámí.

Spustit audio

Související