Zlínská zoo zahájila největší investici v historii. Staví pavilon pro slony

9. listopad 2017
Zprávy ze Zlínska

Zlínská zoologická zahrada zahájila stavbu nové expozice slonů. Na více než třech hektarech získají za 24 milionů korun nový domov tři slonice a jedno očekávané mládě. Do roku 2020 plánuje zahrada dokončení celého velkého afrického areálu Karibuni.

Sloni budou první část areálu moci využívat už příští rok. To se očekává narození prvního mláděte slona afrického.

Nová část zoologické zahrady ještě nebude přístupná, návštěvníci do ní budou ale moci nahlédnout. Na výstavbu prvního výběhu pro slony naváže chovné zařízení.

Celý areál pro slony by měl celkem stát 175 až 200 milionů korun. Výběh by se měl rozkládat na pěti až šesti hektarech a výstavba by měla trvat do roku 2020. Bude jeden z největších svého druhu v Evropě a umožní chov až osmi afrických slonů.

Místo hudebníka budou na tomto místě do roka africké slonice.

„Celý projekt Karibuni je rozdělen do tří samostatných etap. Z toho nejvýznamnější je vybudování výběhu pro slony. Díky němu vůbec mohou setrvat sloni v ZOO a mají šanci na přirozené rozmnožování,“ uvedl ředitel zahrady Roman Horský.

Základní kámen nové africké expozice zlínské zoo.

Africký pavilon Karibuni se bude rozkládat na 21 hektarech pozemků směrem na Lukov, které se podařilo zoologické zahradě získat prakticky zdarma. Bude koncipovaný jako africké safari, kterým budou návštěvníci projíždět na malých nákladních autech a lodích. Trasa povede nejen k výběhům, ale i přímo do nich. Počítá se také se vznikem kempu se stany.

Zleva ředitel zlínské zoo Roman Horský a hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek u základního kamene Karibuni.
autor: rv
Spustit audio