Zástupci iniciativy I pes je město Zlín se sešli s primátorem. Ten přislíbil, že se námitkami bude zabývat

29. listopad 2019 16:46

Připomínky a návrh řešení předloží na Radě města na jednom z prosincových zasedání. Pokud by radní návrh schválili, projednají ho ještě v únoru zastupitelé.

Primátor Zlína Jiří Korec z hnutí ANO se v pátek sešel se zástupci iniciativy I pes je město Zlín. Ta vznikla spontánně před několika týdny v reakci na aktualizaci městské vyhlášky o pohybu psů ve městě. Pejskařům některé body vyhlášky vadí.

Zejména jde o omezení vstupu do Centrálního parku na Jižních Svazích. Zároveň je podle iniciativy ve městě málo odpadkových košů a taky pytlíků na exkrementy. To byly požadavky, které dnes zástupci předložili primátorovi. Zajímalo je taky, co se děje s penězi, které město vybere na poplatcích za psa, pokračuje za iniciativu Michal Gaja.

Čtěte také

„Nicméně Jižních Svazích, kde je největší koncentrace pejskařů, v Centrálním parku chceme najít ve spolupráci s Městskou zelení nějaký prostor, ne na psím hřišti, ale v městské zeleni, kde bude možné se psem relaxovat,“ uvedl Gaja. Do Parku Svobody a Sadu Komenského podle něj pes skutečně nepatří, proto jejich iniciativa nebude do těchto lokalit zasahovat. „Pokud bychom se o tom mohli bavit, tak skutečně jen tím parkem projít a zkrátit si cestu,“ dodal.

Vedení města, konkrétně primátor Jiří Korec z hnutí ANO je ochotný s pejskaři ještě jednat. Slíbil taky, že se sejde s náměstkem Bedřichem Landsfeldem z hnutí STAN. Společně projednají návrh pejskařů, aby byla zpřístupněna plocha pro volný pohyb psů na Jižních svazích. Podle primátora Jiřího Korce není problém jenom vyhláška. Proto se bude zabývat taky připomínkami ohledně košů a pytlíků na exkrementy.

Já jsem si je vyslechl. S tím, že jsem domluvený s náměstkem Landsfeldem, že opravdu si ty body všechny projdeme a pak se s nimi potkáme znovu.
Jiří Korec (ANO), primátor Zlína

„Já jsem si je vyslechl. S tím, že jsem domluvený s náměstkem Landsfeldem, že opravdu si ty body všechny projdeme a pak se s nimi potkáme znovu, abychom si řekli, jakým způsobem to vidíme a budeme předkládat radě, tyto body, které s náměstkem vybereme jako rozumné a necháme rozhodnout radu,“ uvedl primátor Jiří Korec.

Připomínky a návrh řešení předloží primátor na Radě města na jednom z prosincových zasedání. Pokud by radní návrh schválili, projednají ho ještě v únoru zastupitelé.

Nová vyhláška omezila pohyb psů na zmíněných Jižních svazích v centrálním parku a dále taky na náměstí v Malenovicích. Nově musí pejskaři nasadit náhubek psovi, například když ho uvážou před obchodem. Vyhláška zároveň povoluje vstup se psy bez vodítka na takzvané psí loučky a psí hřiště s agility prvky. Podle Bedřicha Landsfelda z hnutí STAN reagovalo město na stížnosti občanů. Zástupci iniciativy se dnes na stížnosti ptali primátora. Konkrétní seznam ale město nemá a evidenci stížností si nevede.

autor: Veronika Žeravová
Spustit audio

Související