Chrání stromy před krádežemi. Do mlazin v okolí Valašského Meziříčí začne od neděle platit zákaz vstupu

29. listopad 2019 11:04

Valašskomeziříčská radnice se tak brání krádežím vánočních stromků. Místí už jsou na zákazy zvyklí. Omezení vstupu v předvánočním období se zde objevuje už několik let.

Cedule s přeškrtnutým panáčkem lemují mladé porosty v okolí Valašského Meziříčí. Od neděle prvního prosince tam platí zákaz vstupu. Město tak své lesy chrání proti případným zlodějům vánočních stromků. Do označených a hlídaných mlazin se mohou lidé vypravit až po Štědrém dnu.

Přestože zákaz vstupu od do lesa v místní části Valašského Meziříčí, Podlesí či Podhájí, jak mu místní někdy přezdívají, platí až od neděle, už teď jsou tam cedule, které na omezení upozorňují. Zákaz vstupu vyhlašuje radnice před Vánocemi každoročně už více než dvacet let.

Čtěte také

Většina místních lidí tak ví, co přesně znamená. Tedy, že sice můžou chodit po lesních cestách nebo po naučných stezkách, ale nesmí vstupovat mimo ně. A to zvláště tam, kde je mladý les, tak asi do dvou metrů výšky.

Zákaz vstupu se v průběhu let osvědčil. Jak potvrdil jednatel společnosti Městské lesy a zeleň Marek Netolička, zatímco ještě před deseti lety tady přistihli třeba pět zlodějů za sezónu, teď už ke krádežím téměř nedochází. Lidem se riziko nevyplácí. V případě dopadení jim totiž hrozí i několika tisícová pokuta. K úspěchu přispělo podle Marka Netoličky i zavedení dalšího opatření, a to natírání stromků speciální hmotou, která v teple zapáchá.

Lesy budou pod nepřetržitým dohledem

Po celou dobu dohlédnou na mladé lesy členové lesní stráže spolu se strážníky. Úspěšná se ukázala taky spolupráce lesáků s místními myslivci. Ještě jednou připomenu, že lidé nebudou moci chodit do lesních porostů mladších dvaceti let od neděle prvního prosince, opatření pak potrvá do Štědrého dne.

autor: Gabriela Hykl
Spustit audio

Související