Zlínský kraj letos ocenil za mimořádný přínos v kultuře herce Boleslava Polívku

29. listopad 2019 06:02

Cenu spojenou s finančním darem padesát tisíc korun si herec Boleslav Polívka převzal v Jelínkově koštovně ve Vizovicích. Ocenění kraj uděluje od roku 2005.

Cenu Pro Amicis Musae (Přátelům múz) za významný přínos kulturnímu rozvoji regionu udělil letos Zlínský kraj herci Boleslavu Polívkovi. Informoval Jan Vandík z oddělení vnějších vztahů a komunikace hejtmanství. Ocenění kraj uděluje od roku 2005, letos komise vybírala z 12 osobností.

Čtěte také

Sedmdesátiletý Polívka pochází z Vizovic na Zlínsku, kam se s rodinou často vrací. Ke Zlínskému kraji má tedy vřelý vztah. „Je to můj rodný kraj, který mi dal tolik, že si to ani pořádně neumím srovnat v hlavě. Prožil jsem zde krásné dětství. Toužil jsem pracovat v Divadle pracujících, myslel jsem, že budu bydlet ve Vizovicích a budu dojíždět. Částečně se mi to splnilo, protože jsem dvakrát hostoval v Městském divadle Zlín, za což jsem vděčný,“ uvedl Polívka.

Podle hejtmana Jiřího Čunka (KDU-ČSL) udělil kraj cenu Polívkovi za jeho osobité herecké umění, kterým proslavil svůj rodný kraj doma i v zahraničí tím, s jakou hrdostí se k němu hlásí. Záslužné vyznamenání druhého stupně udělilo hejtmanství Pavlu Popelkovi za rozsáhlou systematickou práci v kultuře ve Zlínském kraji. Pamětní medaile za mimořádné celoživotní hudební počiny získali Vladimír Bleša, Karel Dýnka, František Macek a Antonín Veselka.

V minulých letech cenu Pro Amicis Musae získali etnografové Karel Pavlištík a Josef Jančář, spisovatel Pavel Hejcman, publicista Mojmír Trávníček, sochař Otmar Oliva nebo soudce a spisovatel Josef Holcman. Loni ji kraj udělil historičce a památkářce Janě Spathové, která se dlouhodobě věnuje hlavně lidovému stavitelství nebo církevní architektuře.

autor: Český rozhlas Zlín | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související