Další případ otrávené návnady. Po jejím pozření zemřelo štěně v Blatnici pod sv. Antonínkem

28. listopad 2019 13:38

V Blatnici pod Svatým Antonínkem zemřelo štěně na otravu prudkým jedem karbofuranem. Potvrdila to dnes psovodka České ornitologické společnosti Klára Hlubocká.

Držení karbofuranu je v celé EU zakázané od roku 2008. Oblast na pomezí Jihomoravského a Zlínského kraje dlouhodobě patří k problematickým. Ochránci přírody tam zaznamenali případ otravy u luňáků červených, káňat nebo lišek.

„Všechny odebrané vzorky, tedy obsah žaludku štěněte i zrn trávy, na které byla nejspíš návnada, i zbytky skořápek, jsou pozitivní na karbofuran. Podle pitevní zprávy se štěně s největší pravděpodobností otrávilo pozřením otráveného vejce. Nic jiného podle pitevní zprávy v žaludku nemělo,“ konstatovala Klára Hlubocká z České ornitologické společnosti.

Čtyřměsíční fenka border kolie Bambi se otrávila návnadou s karbofuranem

Hlubocká upozorňuje, že oblast na rozhraní Jihomoravského a Zlínského kraje patří k dlouhodobě nejproblematičtějším v republice. „Případy otrav karbofuranem jsou tu zaznamenány každý rok. V loňském roce se tu otrávili dva kriticky ohrožení dravci luňáci červení, v roce 2017 to byly čtyři káně lesní a dvě lišky,“ říká Hlubocká.

Psovodka dodává, že kromě fenky border kolie se policie nyní zabývá hned několika případy psů, kteří se otrávili v zámeckém parku ve Veselí nad Moravou. „Zda jde o otravy karbofuranem, zatím není jasné. Poslední návnada, o které víme, byla nalezená v polovině listopadu. Nálezkyně ji ale vyhodila do popelnice a celou věc řešila jen přes sociální sítě,“ vysvětluje Hlubocká.

Návnady s karbofuranem bohužel kladou lidé, kteří se nějakým způsobem chtějí určitého druhu živočicha zbavit.
Kamila Křupalová, Český svaz ochránců přírody

Oblast Jižní Moravy je dlouhodobě problematická, dodává Kamila Křupalová z Českého svazu ochránců přírody. „Návnady s karbofuranem bohužel kladou lidé, kteří se nějakým způsobem chtějí určitého druhu živočicha zbavit. Bohužel tyto otrávené návnady žerou i jiná zvířata, jako jsou třeba dravci a nevyhýbá se to ani kriticky ohroženým druhům,“ uvedla Křupalová.

Naposledy našli ornitologové nakaženou návnadu v polovině listopadu. Policie teď vyšetřuje případy několika psů, kteří se otrávili v parku ve Veselí nad Moravou.

Karbofuran patří mezi syntetické chemické látky, patřící do skupiny nejjedovatějších karbomátových pesticidů. Karbofuran je nervový jed, působí velmi rychle, jeho důsledkem je celkové ochrnutí, ochrnutí dýchacího svalstva (svalová obrna) a smrt nastává udušením. Karbofuran je toxický při vdechnutí a při požití, dále dráždí oči a je vysoce toxický pro vodní organismy.

autor: Veronika Žeravová
Spustit audio

Související