Tisíce barevných světýlek prozáří víkendové večery. Města ve Zlínském kraji rozsvítí vánoční stromy

28. listopad 2019 06:02

V řadě měst Zlínského kraje se v pátek i o víkendu rozzáří vánoční stromy. Mimo to i vánoční výzdoba, kterou se města a obce snaží každým rokem rozšiřovat.

V řadě měst ve Zlínském kraji se v pátek a o víkendu rozzáří vánoční stromy. V krajském městě Zlíně se již od roku 2009 zdobí jedle kavkazská, která roste na náměstí Míru. „Letos se výzdoba na ní rozsvítí v neděli 1. prosince,“ sdělil mluvčí zlínské radnice Tomáš Melzer.

Vánoční strom je už instalovaný také na Masarykově náměstí v Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku, rozsvítí se v pátek. „Po několika letech nadvlády smrku se tentokrát jedná o zhruba desetimetrovou jedli, kterou městu věnoval pan Mandula z rožnovské městské části Rybníčky,“ uvedl zástupce rožnovské radnice Marek Havran. Na stromě bude 24 světelných girland, které obsahují 4800 LED diod.

Čtěte také

Ve Valašském Meziříčí se nazdobený strom rozsvítí 6. prosince při Mikulášském jarmarku. Vánoční výzdoba se ve městě rozsvítí první adventní neděli 1. prosince. „Každoročně se snažíme výzdobu rozšiřovat. Letos nově vánočně nasvítíme Uličku mezi mostem na ulici Mostní a Křižnou. Vánoční hvězdy na sloupech veřejného osvětlení prozáří také ulice Masarykova od okružní křižovatky u kostelíka sv. Jakuba a Vsetínská až po křižovatku s ulicí Šafaříkova,“ uvedla místostarostka Yvona Wojaczková (ANO). Tradičně bohatě vyzdobené bude i centrum města včetně náměstí a přilehlých ulic.

Náměstí v Uherském Hradišti bude zdobit desetimetrová jedle, poprvé se rozzáří v pátek večer, akci doplní videomapping. Vánoční strom na kroměřížském náměstí se rozzáří již ve čtvrtek. Ve Vsetíně bude šest vánočních stromů, svítit budou od 2. prosince. Nazdobeny budou stromy na náměstí Svobody, Dolním náměstí, na Horním městě, v Panské zahradě a u vlakového nádraží.

Město Otrokovice s přispěním otrokovické Naděje uspořádalo veřejnou sbírku, která bude probíhat dvěma formami, jednak prodejem občerstvení při rozsvěcování vánočního stromu a současně formou shromažďování příspěvků na bankovním účtu.
Hana Večerková (ANO), starostka Otrokovic

V Otrokovicích na Zlínsku se rozsvěcování vánočního stromu spojí již 12. rokem s charitativní akcí, která se letos uskuteční v pátek na náměstí 3. května. „Město Otrokovice s přispěním otrokovické Naděje uspořádalo veřejnou sbírku, která bude probíhat dvěma formami, jednak prodejem občerstvení při rozsvěcování vánočního stromu a současně formou shromažďování příspěvků na bankovním účtu. Město Otrokovice vloží jako vstupní kapitál na nákup surovin 130 tisíc korun,“ uvedla starostka Hana Večerková (ANO). O rozdělení výtěžku budou rozhodovat zastupitelé města.

autor: Český rozhlas Zlín | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související