Z holiče spisovatelem. Zdeněk Galuška stříhal soudce i advokáty, z příběhů vydal sbírky soudniček

Slovácko sa nesúdí nebo Stařeček Pagáč vyprávjajú – to jsou literární díla holiče Zdeňka Galušky z Uherského Ostrohu, který psal o příbězích ze slováckého soudu.

Zdeněk Galuška byl původně holičem a svůj podnik měl jen pár kroků od krásného renesančního zámku v Uherském Ostrohu, kde do roku 1949 sídlil okresní soud. Často se tak k němu chodili stříhat soudci, advokáti nebo třeba notáři, a on se díky tomu z první ruky dovídal, co se na soudu zrovna bude dít.

Brzy se také sám soudních jednání přímo účastnil a zapisoval si různé příběhy, které se tam odehrávaly. Později vstoupily do historie naší literatury jako takzvané soudničky, které Galuška nejprve několik let posílal do Moravských novin, aby jejich sbírku následně vydal v knize Slovácko sa súdí.

To byla Galuškova prvotina, kterou ale jeho spisovatelská část života teprve započala. Později vyšla další sbírka Slovácko sa nesúdí, na jejímž základě vznikl stejnojmenný seriál tehdejší Československé televize. Mimochodem na scénáři spolupracoval s režisérem Petrem Tučkem, který je také rodákem z Uherského Ostrohu.

Poslechněte si životní příběh Zdeňka Galušky.

Spustit audio

Související