Z dělníka jedním z nejvýznamnějších Baťových zaměstnanců. Antonín Cekota řídil časopisy i Tisk

Antonín Cekota se během pár let vypracoval z dělníka až do pozice šéfa tiskového oddělení Baťových závodů. Mimo jiné za sebou zanechal životopisnou knihu o Tomáši Baťovi.

Do svých šestadvaceti let se Antonínu Cekotovi nedařilo najít zaměstnání, které by ho dlouhodobě naplňovalo. Na nejrůznějších pozicích si vyzkoušel různorodou práci, mimo jiné pracoval i ve čtyřech obuvnických firmách na Zlínsku včetně Bati. Až v roce 1925 (tedy právě ve svých šestadvaceti) se rodák z Napajedel pod křídla Tomáše Bati vrátil a třebaže začínal jako dělník, během pár let se vypracoval až do pozice šéfa tiskového oddělení závodů.

Vedl Baťovy časopisy Zlín, OKG či Průkopník, stejně tak řídil vydavatelství Tisk. Vydával publikace o využití tisku v propagaci a reklamě. Roku 1939 následoval vedení firmy a emigroval do nově vznikající osady nedaleko kanadského Toronta nazvané Batawa. Tam byl dále nablízku Tomáši Baťovi juniorovi.

Za jeho stěžejní odkaz považuje zlínský historik Zdeněk Pokluda knihu Geniální podnikatel Tomáš Baťa, tedy životopis slavného zlínského starosty. Ta vyšla v roce 1968 nejprve francouzsky a anglicky, o třináct let později také česky. Mimo to po něm zůstalo mnoho zajímavých memoárů a zpracovaných projevů a úvah spojených s rodinou Baťů.

Poslechněte si životní příběh Antonína Cekoty.

Spustit audio

Související