Ve Vsetíně od příštího roku přibude míst, kde se bude nově platit za parkování

15. listopad 2019 06:18

Kromě placených stání přibude také míst, kde bude možné bezplatně zastavit jen na určitou dobu a s použitím parkovacího kotouče.

Motoristé budou od příštího roku ve Vsetíně platit za parkování na více místech. „Nově bude zpoplatněno parkování v Žerotínově ulici a v místech mezi budovou gymnázia a Panskou zahradou a také před hotelem Vsacan,“ řekl starosta města Jiří Růžička (KDU-ČSL). Sjednotí se také cena parkovného ve městě a bude ho možné platit i mobilním telefonem.

Přibude také míst, kde bude možné bezplatně zastavit jen na určitou dobu a s použitím parkovacího kotouče. Půjde o část parkoviště za budovou Okresní správy sociálního zabezpečení u Bečvy, pět úseků ulice Smetanova, ulici Václavkova, ulici Svárov u bývalé knihovny, ulice Žerotínova a U Hřiště podél Smetanovy nákupní galerie a prostranství za Kotovem v Rokytnici.

Čtěte také

„Na všech těchto místech bude možné s použitím parkovacího kotouče bezplatně odstavit vozidlo na dobu maximálně dvou hodin. Výjimkou je plocha za Kotovem, kde bude doba bezplatného parkování prodloužena na čtyři hodiny, a také Smetanova ulice. Tam bude tato doba naopak zkrácena pouze na půl hodiny,“ uvedl starosta.

Podle nového provozního řádu městských parkovišť se také sjednotí doba, kdy je nutné platit za parkování, a to ve všední dny od 08:00 do 18:00 a v sobotu od 08:00 do 12:00, nyní musí motoristé platit již od 06:00. Výjimkou je Smetanova ulice, ve které bude mimo provozní dobu platit zákaz parkování. „Naši strážníci budou jeho dodržování pravidelně kontrolovat a striktně sankcionovat,“ uvedl ředitel městské policie Patrik Pecina.

Parkovací lístky budou navíc platné na všechna parkoviště bez rozdílu. To znamená, že pokud řidič zakoupí lístek na určitý časový úsek, bude moci v daném čase využívat kterékoliv placeného městského parkoviště.
Jiří Růžička (KDU-ČSL), starosta Vsetína

Sjednotí se také cena parkovného na všech městských placených plochách, za půl hodinu parkování dají řidiči deset korun, za hodinu 20 korun. Celodenní stání vyjde na 100 korun. „Parkovací lístky budou navíc platné na všechna parkoviště bez rozdílu. To znamená, že pokud řidič zakoupí lístek na určitý časový úsek, bude moci v daném čase využívat kterékoliv placeného městského parkoviště,“ uvedl Růžička. Nyní platí řidiči za 30 minut parkování od pěti do deseti korun.

Parkovné se nově nebude platit jen mincemi v automatech, ale i pomocí SMS zprávy, mobilní aplikace či webového rozhraní. Jiný režim platí v nedávno otevřeném podzemním parkovišti pod obchodní galerií. První hodina parkování je tam zdarma a o víkendech se neplatí.

autor: Český rozhlas Zlín | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související