Zpevněná stezka i čítárna v ulicích. Zlín zrealizoval další dva projekty, které si vybrali sami obyvatelé

14. listopad 2019 06:15

Krajské město z prvního ročníku ankety Tvoříme Zlín, dokončí pravděpodobně sedm projektů. Od příštího pondělí začíná hlasování v dalším kole ankety.

Další dva návrhy, z loňského ročníku projektu Tvoříme Zlín, ve kterém sami obyvatelé města navrhují vylepšení veřejných ploch, jsou hotové. V měsíci listopadu tak mohlo město předat veřejnosti k užívání jak zpevněnou stezku pro pěší v lokalitě Kocanda od navrhovatelky Jitky Žalůdkové, tak také čítárnu v ulicích. Ta se nachází v Univerzitním parku a navrhovatelkou nápadu byla Nikol Škorpíková.

„Z loňského prvního ročníku tak je již zrealizováno pět nápadů a do konce roku by měly být v případě příznivých klimatických podmínek dokončeny ještě další dva návrhy. Od pondělí 18. listopadu pak začíná veřejné hlasování o letošních návrzích,“ uvedla Kamila Gamalová, koordinátorka projektu Tvoříme Zlín.

Čtěte také

Kromě zmíněné stezky a čítárny v ulicích už město z navržených nápadů obyvatel realizovalo také pítko u cyklostezky, malované hřiště a anketní koš na cigaretové nedopalky, který upozorňuje na podceňovaný problém toxických cigaretových nedopalků.

Obyvatelé Zlína budou moci také letos rozhodnout, jaké projekty se v krajském městě uskuteční. Jde o druhý ročník projektu Tvoříme Zlín. Město dá na proměny veřejného prostoru pět milionů korun. Lidé budou moci hlasovat pro vybrané návrhy od 18. listopadu do 8. prosince.

Lidé mohou vybírat ze dvou druhů projektů, a to takzvaných malých projektů v hodnotě do půl milionu korun a velkých projektů do milionu korun. Hlasovat je možné prostřednictvím internetu a mobilního telefonu, také v Městském informačním a turistickém středisku. Dělat se bude tolik projektů, kolik se jich vejde do rozpočtu pět milionů korun. Podmínkou účasti v hlasování je bydliště ve Zlíně a dosažení věku 18 let.

Prohlédnout si letošní návrhy a hlasovat je možné zde.

autor: Tomáš Patrick Hyánek
Spustit audio

Související